Özellikle dizel araçlarda olan Ambeleye kalkmak terimi motorun kendi kendine yüksek devirlerde çalışmasına ve tüm motor parçalarının aşınmasına sebebiyet veren bir arıza türüdür. Diğer adıyla ise Diesel Runaway olmaktadır. Sadece dizel araçlarda görülür. Ambeleye kalkan araç kendi kendine yüksek devirler ile motor tamamen yağsızlıktan kullanılmaz hale gelene kadar çalışır.
Ambeleye Kalkmak Neden Olur?
Başta belirttiğimiz gibi sadece dizel araçlarda olmaktadır. Temel çalışma sistemleri benzinli araçlara göre farklı olmaktadır. Dizel araçlar da motora fazladan yakıt gelmesi durumunda ambeleye kalkma olayı gerçekleşebilir. Kullanıcılar bu durumda aracın kontağını kapatsa dahi araç çalışır. Bunun sebebi ise enjektörlerde olan bir hata, motor bloğunda olan bir problem, veya yakıt pompası yakıtı fazla gönderiyor olabilir. Mekanik pompa kullanan dizel motorlarda ambeleye kalkma problemi daha fazla görülebilmektedir.
Ayrıca motorda ki herhangi bir sorundan dolayı yağ kaçakları olabilmektedir. Dizel motorlarda bulunan yağlar ise belli bir sıcaklıkta mazot gibi yanabilmektedir. Olası bir kaçak durumunda yağ, yanma odasına girecek ve araç ambeleye kalkmak dediğimiz sorun ile karşılaşacaktır. Bu durumda yağ ve yakıt bitene kadar üst devirlerde araç motoru tamamen tükenene denk çalışmaya devam edecektir. Dizel araçlara motor yağının fazla koyulması da , basınç artırmaya sebebiyet vermekte ve buda Diesel Runavay dediğimiz büyük problemlere yol açmaktadır.
Ambeleye Kalkma Durumunda Ne Yapılır ?
Bu gibi durumda araç sürücüsünün oldukça hızlı hareket etmesi gerekmektedir. Ambeleye kalkan araç kısa sürede motoru komple kullanılamaz hale getireceği için hızlı olmak şarttır. Kaputu açıp yakıtı kesmek, gelmesini engellemek ve havayı engellemek adına işlemlerin yapılması gerekir. Bunun için ise aracın hava emiş hortumunun konumunu bilmeniz gerekir. Yangın tüpünü hava emiş hortumunun içine sıkarak veya tıkayarak stop etmesini sağlayabilirsiniz.
Araç manuel vites ise ambeleye kalkma durumunda hemen .vitese geçirip gaz pedalına bastığınız da stop edecektir. Bu sayede motor fazla zarar görmeden stop edecektir. Kısacası ambeleye kalkan araca neler yapılır ?
- Hava emir hortumu tıkanarak stop etmesi sağlanır.
- Yakıtın kesilmesi gerekir.
- Araç manuel ise vitesi 5e geçirip gaz pedalına basarak stop etmesi sağlanır.
Ambeleye kalkma durumu genellikle yüksek kilometreli ve bakımı zamanında yapılmayan araçlarda görülmektedir. Zamanında periyodik bakımları yaparak bu gibi olumsuz durumların önüne geçilebilmektedir.
Ambale nasıl durdurulur?
Birden bire aracınızın egzozundan yoğun bir dumanla birlikte yüksek devirde çalışan motordan hemen her sürücü korkar. Hatta çoğu sürücü böyle bir durumla karşılaştığı zaman hemen araçtan uzaklaşırlar. Esasında ambale durumunun durdurmak mümkündür. Böyle bir durum yaşadığınız zaman hemen aracınızı en yüksek vitese getirmelisiniz. Sonrasında bir anda debriyaja basacak olursanız; ambale durumunu durursunuz. Esasında böyle bir sorunla karşılaştığınız aman bir havlu yardımıyla aracınızın kaputunu açtıktan sonra aracınızda yer alan hava emmesini tıkarsanız; bu sorunu gayet pratik bir şekilde durdurursunuz. Burada paniğe kapılmamak son derece önemlidir.