Araç içerisinde gerçekleşen arızalar zamanına göre doğru şekilde tespit edilmesi ve çıkarılacak olan masrafı en alt seviyeye çekmek önemlidir ancak eğer aracın arızası doğru zamanda doğru şekilde tespit edilmemesi durumunda arza yayılmakta ve tekrarlanma olasılığı yüksek olmaktadır.
Arıza tespit cihazlarını, özel servisler çoğunlukla birçok ortak markalar için bir araya gelinerek geliştirilmiş (üniversal) “bilgisayar üzerinden arıza tespit edilmesi amacı ile ortaya çıkan cihazların (Diagnostics Scan Tool) kullanılmaktadır;
Motor elektroniği arızalarında sık karşılaşılan yanlış arıza teşhislerin ve yanlış tamir-bakım veya parça değişimi sebebiyle yaşanan mağduriyetin şu şekilde gösterilmektedir:
• Tüm araçlarda kullanılan adi-sıradan (üniversal) diyagnostik cihazları sebebiyle arıza kodunun sistem tarafından yanlış okunabilmesi veya yanlış yorumlanabilmesi ve hatalı çözümler üretebilmesi.
• Hiçbir şekilde cihazın kendisine bağlanmadan “arıza şundan” denilip, tahmini fikir yürütme, yanılma yapılması ve gereksiz parça işçilik maliyeti ile karşılaşılması.
• Servis elemanının konu hakkında bilgi deneyiminin eksik olması
Nasıl Kullanılır?
Araç arıza tespit cihazlarının birçok çeşidi olmaktadır kendinden tabletli olanlar, bilgisayarlarla beraber kullanılan çokça arıza tespit cihazı bulunmaktadır Araç arıza tespit cihazı diğer adıyla OBD, aracın OBD cihazı üzerinden elektronik kontrol bölgesine takılarak yapılmaktadır.
Ortak marka için kullanılan cihazların eksiklikleri de vardır bunlar; her markaya tam uyumlu olamaması, okunan aktüel değerlerin (parametrelerin) detaylı ve tümünün gösterilememesi gibi durumlar ile karşılaşılabilmesi mümkün olabilmektedir.
Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?
Yaşanan aksaklıklar nedeniyle arızalar araç sahibine ve servis elemanına uyarı ışıklarıyla kullanıcıya bildirilir. Bu yüzden kullanıcı arıza olduğuna dair haber almaktadır ve arıza tespit cihazı diğer deyişle ODB tarafından arıza hakkında bilgi alabilmektedir.
Motor arıza lambasının en sık yanan sensörleri ise lambda sensörü veya vuruntu sensörü olmaktadır. Lambda sensörü daha çok yakıt-akıtma veya hava-yakıt problemlerine göstermektedir.
Vuruntu sensörü ise ateşleme arızası ile ilgilidir.
Lambanın söndürülebilmesi için araç arıza tespit cihazına bağlanır ve arıza hafızasını silme diğer deyişle resetleme işlemi yapılmalıdır ancak arızanın kalıcı mı yoksa geçicimi bu gibi durumlara göre değişmektedir.
Arıza tespit cihazı nasıl kullanılır?
Otomatik teşhis cihazı, araçta var olan sorunlarını teşhis etmek ve onarmak için kullanılan elektronik bir sistemdir. Bu sistem hem benzinli hem de dizel araçlarda kullanılabilir. Tamirciler hatta arabalarını kendi başlarına nasıl tamir edeceklerini öğrenmek isteyen amatörler için çok kullanışlı bir araçtır. Arıza tespiti cihazını kullanmak için cep telefonunuza ya da bilgisayarınıza araçta bulunan yazılımı yüklemelisiniz. Sonrasında arıza tespit cihazını araca bağlamalısınız. Bu bağlantı çoğunlukla aracın hemen debriyaj pedalının üzerinde yer alan OBD soketiyle yapılmaktadır. Sonrasında akıllı telefon ya da bilgisayardan istenilen yönergeleri takip ederek; pratik şekilde arıza tespit cihazını kullanabilirsiniz.
OBD cihazı hangi araçlarda kullanılır?
OBD cihazı otomobil, enjeksiyon sistemine sahip olan araçlarda etkili bir şekilde çalışmaktadır. Bu cihazların farklı araçlar için tasarlanmış farklı modellerde üretilmişlerdir. Bu cihaz, aracın motorundaki sensörlerden gelen bilgileri kullanarak arızaları tespit eder ve aracın çalışması sırasında emisyonları izleyerek bu sorunlardan kaynaklanabilecek olası hasarları önler. OBD cihazı, aracınızdaki arızayı teşhis etmenize yardımcı olan bir araçtır. Aracınızın performansını izlemek için de kullanılabilir. OBD-II sekoti, çoğu modern araba modellerinin ön panelinin altında bulunmaktadır. OBD bağlantı noktası genellikle direksiyon simidinin altında veya ön panelin sürücü tarafında bulunur. İçinden bir veya daha fazla pimin çıktığı küçük yuvarlak veya dikdörtgen bir fiş arayarak kolayca bulabilirsiniz.