Ateşleme bobini, araç mekaniğinin sık sık arıza veren parçalarından bir tanesidir. Otomobillerde ateşleme problemlerinin büyük bir kısmını bobin veya bobinden dolayı arızalar meydana getirmektedir. Bu arızalar neticesinde sürüş güvenliğiniz risk altına gireceği gibi, ekonomik anlamda da yakıt sarfiyatı olarak sizi zorlayacaktır.
Ateşleme Bobini Arızası Belirtileri
Ateşleme bobininde olası bir arıza kendini hemen belli edecektir. Araç sürücüsü tarafından hemen fark edilecek tepkiler meydana gelir. Ateşleme bobini arızası nasıl belli olur?
- Otomobiliniz, sarsıntılı bir şekilde çalışır.
- Aracınız ivmelendiği sıralarda tekleme yapar.
- Rölantide stop etmeler baş gösterir.
- Aracınızın performansı ciddi bir şekilde düşüş gösterir.
- Yakıt sarfiyatı gözle görülür bir biçimde artış gösterir.
Eğer yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını görüyorsanız, ateşleme bobininiz arızalanmış olabilir. Ancak tüm bu problemlerin kaynağı başka bir problemin habercisi de olabilir. Örnek olarak bu belirtiler ile buji arızası belirtileri benzerlik göstermektedir. Bu nedenle ilk yapmanız gereken bobini kontrol etmenizdir.
Eğer elektronik ateşleme yapan bir araca sahipseniz, bobin kontrolünü kolayca yapabilirsiniz. Motorunuzun yağ kapağının üzerinde, koruma kapağı altında bobinler yer alır. Bu bobinlerin üzerinde soketler mevcuttur. Aracınız çalışır vaziyetteyken, soketlerden birini çekin. Eğer sağlıklı bobini çektiyseniz motorunuz duracaktır. Hepsini teker teker deneyin. Eğer bir bobini söktüğünüzde motorunuz çalışmaya devam ediyor ve herhangi bir tepki vermemiş ise, o bölümün bujisi ya da bobini kesinlikle arızalıdır.
Ancak sorunun tam olarak çözümü, yetkili servis ya da ehli ustalar tarafından yapılabilir. Bu nedenle profesyonel bir yardım almanız gerekmektedir.
Araba Ateşleme Yapmıyorsa Sebebi Nedir?
Arabanın ateşleme yapmadığı zaman kontrol edilmesi gereken yerlerden birisi ateşleme ( endüksiyon bobini ) sistemidir. Ateşleme kesen araçta marş hareket eder ama ateşleme sağlanamadığı için araba çalışmaz. En çok karşılaşılan sebeplerinden birisi ise ateşleme bobini arızasıdır.
Ateşleme Bobini Kaç Bin Km De Değişir?
Ateşleme bobininin kaç bin km de değişeceği kullanım şekillerine göre farklılık göstermektedir. Soğuk hava koşulları ve arabayı sürekli tekrar durdurup çalıştırmanız gereken durumlarda otuz bin kilometreye kadar düşebilir. Ancak ortalama bir sürüş deneyimiyle ve fazla soğuk olmayan, tercihen sıcak havalarda yüz bin kilometreye çıkmaktadır. Ateşleme bobininin ortalama ömrü ise 160 bin kilometre olarak varsayılmaktadır.
Ateşleme bobini, motorunuzdaki hava ve yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı sağlamak için kullanılır. Bobinler, dağıtıcı kapağında bulunur. Ayrıca bu parça, buji tellerinin her birine bir akım göndermekten sorumludur. Anahtarınızı çevirdiğinizde, ihtiyaç duyulana kadar depolandığı bu bobinlere elektrik gönderiyorsunuz. Gaz pedalına bastığınızda, aracınızın bilgisayarına ateşleme bobinlerine güç göndermesini söyleyen bir sinyal gönderilir. Bu meydana geldiğinde, elektrik serbest bırakılır ve nihai hedefine, yani bujinin kendisine ulaşana kadar buji kablolarının her birinden geçer.
LPG Bobin Arızası Nasıl Anlaşılır?
LPG aracınızda ateşleme bobin arızası olduğu takdirde araçta ateş almama sorunuyla karşılaşılabilir. Aynı durumdan aracın motorunun titreşimli bir şekilde çalışması, rölantideyken stop etmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Aracın çekişi kesinlikle fark edilir derecede düşer, bundan dolayı da araç çok fazla yakıt tüketmeye başlar. Bundan dolayı da aracın çiğ gaz atması durumu söz konusu olur.
Bir aracın ateşleme bobini, ateşleme sisteminin önemli bir parçasıdır. Ateşleme bobini, içten yanmalı bir motorda yakıtı ateşleyen yüksek voltaj oluşturmaktan sorumludur. Bu kıvılcım olmadan araç çalışmayacaktır. Ateşleme bobini, bir aracı çalıştırmadaki rolüne ek olarak, motorunuzun diğer parçalarına zarar verebilecek teklemeleri de önleyebilir.
Ateşleme Bobini Performansı Etkiler Mi?
Araçta ateşleme bobini aracın motorunun çalışmaya başlamasından ve çalışmaya devam etmesinden sorumludur. Ateşleme bobininde oluşabilecek bir arıza ya da ateşleme bobininde oluşan bir voltaj düşüklüğü oluşması motorda ateşleme performansı düşer. Ayrıca aracın yol çekiş performansının düşmesine, aracın normalden fazla yakıt tüketmesine, yakıtları çiğ bir şekilde verimli olarak yakıp kullanamadan atmasına sebep olur.
Ateşleme bobini, düşük voltajlı güçten yüksek voltaj üreten bir cihazdır. Bir aracın motorundaki hava/yakıt karışımını ateşlemek için kullanılır. Bobin, metal bir çekirdeğin etrafına sarılmış çok sayıda tel sarımından oluşur. Akım tellerden geçtiğinde, bir manyetik alan oluşturur. Bu alan, çekirdeğin dışına sarılı başka bir telin kendi yüksek voltaj akımını üretmesine neden olur. Bu da üst düzeyde bir performansın karşımıza çıkmasını mümkün kılar.
Distribütör Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Distribütör araçta ateşleme sırasının düzende tutulmasından sorumludur. Eğer aracınız benzinli değilse bu arızadan şüphelenmenize gerek yok. Distribütör sadece benzinli araçlarda bulunan bir parçadır. Distribütör arızası nedeniyle aracınızdaki ateşleme sırası bozulabilir ve bu durum araçta, tekleme gazı almama ve seyir halinde stop etme sorunlarına neden olabilir. Hava filtresinde abartı egzoza benzer küçük patlamalar duyulabilir. Sonuç olarak Distribütör bozuk olduğu zaman araçta ciddi anlamda sıkıntılar yaşarsınız. Tam da bu noktada bu tür bozukluklar söz konusu olduğu zaman hızlı bir şekilde tamircinize uğramanızda fayda vardır.
Ateşleme bobinlerinin görevi nedir?
Ateşleme bobinleri motorunuza ilk çalışması sırasında kıvılcım sağlayarak; aracınızın çalışmasını sağlar.
Ateşleme bobinleri ne işe yarar?
Ateşleme bobini aracınızın ilk çalışmaya başlamasından sorumlu olan önemli bir parçadır.
Distribütör nedir?
Ateşlemenin belirli bir düzende yapılmasını mümkün kılan parçaya Distribütör denir.