Yeni birçok otomobil markasında ki Auto Hold özelliği birçok kullanıcının merak ettiği oldukça avantajlı bir özelliktir. Kısacası Auto Hold ne demek? Tek tek avantaj ve dezavantajları ile konumuzda bulabilirsiniz.
Auto Hold özelliği basitçe anlatmak gerekirse otomatik kalkış sistemidir. Otomobil durduğunda aracın hareket etmesini ve geri geri gitmesini yani bir nevi kaymasını engelleyen bir özelliktir. Yokuş kalkış asistanı olarak da adlandırılan Auto Hold özelliğinin araç sürücüsü açısından birçok olumlu yanları mevcuttur.
Auto Hold özelliği araç durma noktasında iken otomatik olarak aktifleşir ve fren sistemine gönderdiği sinyal ile tekerlere fren uygulamaya başlar. Örnek vermek gerekirse araç bir yokuşta geri veya ileri şekilde kayarsa , Auto hold özelliği hemen devreye girer ve frenleme etkisini daha kuvvetlendirerek olası bir kaymanın önüne geçer.
Bir yokuşta bu özelliği test edebilirsiniz. Yokuşta aracı frene basarak durdurun ve vites d konumunda iken Auto Hold tuşunu aktif edin. Sonrasında ayağınızı frenden çektiğiniz de araçta herhangi bir kaymanın olmadığını göreceksiniz.
Ayrıca Auto Hold özelliği devrede iken kırmızı ışıkta beklerken ayağınız ile frene dokunmanıza gerek kalmıyor.
Auto Hold Nasıl Test Edilir ?
Auto Hold Özelliğinin aktif olarak çalışması için, emniyet kemerinin takılı ve kapıların da kapalı olması gerekmektedir.
Auto hold özelliğinin avantajları nelerdir ?
En büyük avantajlarından birisi ise güvenli bir şekilde kalkış sağlamasıdır.
Yokuşlarda, ışıklarda vs birçok beklenecek yerler de Auto hold özelliği sayesinde frene basmaya gerek olmadığı için sürücü konforu artmaktadır.
Auto Hold dezavantajları nelerdir ?
Araç bu özellik sayesinde bekleme alanlarında sürekli fren yaptığı için yakıt tüketiminde artış görülür
Araç beklemedeyken fren uyguladığı için fren balatasında ki aşınma fazla olur ve daha erken biter.
Auto Hold kullanımı ile ilgili ipuçları
Park yerlerinde ve manevralarında Auto Hold özelliği sürekli devreye girer. Park ederken bu özelliğin kapatılması önerilmektedir.
Dur-kalk yapılan yelerde Auto Hold özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.
Auto Hold Hangi Araçlarda Var?
Passat, Tiguan, BMW vs birçok diğer otomobil markalarında Auto Hold özelliği mevcuttur. Yeni üretilen birçok otomobilde de standart donanım olarak gelmektedir..
Auto Hold DSG yi korur mu?
Auto Hold, sürücünün ayağı gaz pedalından çekildiğinde aracın yokuşta kaymasını önleyen bir sistemdir. Bu özellik, yokuşta durduğunuzda vitesin boşa geçmesini önleyerek DSG şanzımanınızın hasar görmesini önler. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde, Auto Hold, siz istediğiniz hıza ulaşana kadar aracınızı yerinde tutar ve ardından birinci vitese geçmesini sağlar. Dolayısıyla auto hold DSG’i korumaktadır. Kaygan koşullarda sürüş sırasında önlem olarak Auto Hold kullanılmalıdır. İyi sürüş alışkanlıklarının ve güvenli sürüş uygulamalarının yerini almasına güvenilmemelidir. Bu sistem devredeyse ve park frenini uygularsanız, otomatik olarak devreden çıkacaktır. Sonuç olarak auto hold aracınızın DSG sisteminin korunmasında kritik bir etkiye sahiptir.
DSG ömrü kaç yıl?
Esasında bir DSG’nin ömrü, bakımının ne kadar iyi yapıldığına ve sürüldüğüne bağlıdır. Aracınızı gresif bir şekilde sürüyorsanız ve motorunuzun devrini sürekli yükseltiyorsanız, DSG’nizin dikkatli sürülen bir DSG kadar uzun süre dayanmasını beklememelisiniz. Düzgün bir şekilde bakımı yapılmış ve servisi yapılmış bir DSG, uygun şekilde işlenirse 160 bin km kadar dayanabilir. Sonuç olarak DSG’nin ömrü, sıvı durumu, bileşen aşınması, çalışma sıcaklığı ve sürüş alışkanlıkları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Çoğu DSG, uygun şekilde bakımı ve servisi yapılırsa 160 bin km’den daha uzun bile dayanabilir. Burada aracınızı kullanma biçimine ve arazi şartlarına dikkat etmek gerekmektedir.
Auto Hold sürekli açık olmalı mı?
Özellikle aracınızda aktif bir şekilde Auto Hold sistemini kullanıyorsanız bu park ederken biraz zorlanmanıza neden olabilir. Ancak aracınızın sağlamlığı ve performansı için auto hold sisteminin sürekli bir şekilde açık kalması önerilmektedir. Bu arada auto hold aktifse trafik ışıklarında beklerken bile ayağınızı pedalınıza atmaya bile gerek kalmaz. Dolayısıyla bu uygulama araç sürücüsüne büyük bir kolaylık sağlar. Özetle Şanzıman ve debriyajdaki aşınmayı azaltmak için mümkün olduğunda bu sistem kullanılmalıdır. Ancak, Otomatik Tutmanın kullanım için uygun olmadığı zamanlar olabilir. Örneğin, bir duraktan hızlı bir şekilde hızlanmanız gerekiyorsa, geriye doğru yuvarlanmadan hızlanmanız için zamanında devreye girmeyebilir. Böyle durumlardan sakınmak için auto hold sürekli açık olmalıdır.