LPG’li ve benzinli araçlarda bulunan bujilerin değişim süreleri vardır. Aracın sağlıklı ateşleme yapması için hayati öneme sahip olan bujilerin zamanında değiştirilmesi gerekir. Arabalarda önemli bir parça olan bujilerin değiştirilmesi oldukça kolay bir işlemdir. Buji başları aynı zamanda birçok motor arızasının habercisi olduğundan dolayı bu başların doğru bir şekilde incelenmesi ile olası diğer sorunların önüne geçilmiş olur.
Aynı zamanda buji başlarının dışında kullanılması gereken yedek parçanın temini de önem taşır. Düzgün yedek parça temini ile birlikte bujilerin nitelikli değişimi mümkündür. Gerek ustalık gerektiren gerekse de yeterli bir parça temini gerektiren bu tür işlemler sayesinde bujilerin değişiminde gereklilikler ortaya konulmuş olur. Bu sayede arabanın bujilerinin daha uzun süreler bozulmadan kullanılması mümkün olur.
Buji kaç binde değişir
Araçlarda bulunan bujilerin ortalama ömrü 40bin km’dir. Bu km yaklaştığında buji kontrolleri yapılır ve değişime ihtiyaç var ise buji değişimi yapılır. Benzin ve LPG li araçlarda buji km ömrü ortalama olarak aynıdır. Fakat her bakımda kontrolü şarttır. Sağlıklı bir ateşleme sistemi ve yakıt tasarrufu için bujiler her bakımda kontrol edilmeli ve gerekli ise yenisi ile değişimi yapılmalıdır.
LPG’li araçlarda buji değişimi
Karbüratörlü araçlarda buji değişimi oldukça basittir. Sadece bir tork anahtarı ile bujileri söküp yenisini takmanız yeterlidir. Dikkat etmeniz gereken yerlerden birisi ise yeni bujiyi taktıktan sonra orantılı bir şekilde belirtilen seviyeye göre sıkılmalıdır.
Lpg li araçlarda buji ne zaman değişir ?
LPG sistemine sahip olan araçlarda buji değişimi ortalama olarak 15- 40 bin km arasındadır. Fakat bazı durumlarda buji 5bin km de bir arızalanırken bazen de 40bin km kadar ömrü olabilmektedir. Bu yüzden yapılan her bakımda bujilerin kontrol edilmesi ve buji çok karardı ise değiştirilmesi gerekmektedir. LPG buji değişimi yaparken aracınızın modeline uygun olanı seçmeniz gerekecektir.
Ateşleme Bobinlerinin Sökülmesi İşlemleri
Konnektörleri söktükten sonra ateşleme bobinini sökmeye başlayabiliriz. Ateşleme bobini yukarı doğru tutup çekiyoruz. Ateşleme bobinini de çıkardıktan sonra artık bujilere ulaşabiliriz. Bu aşamada buji lokmasını kullanarak işlemlerimize devam edebilirsiniz. Uzatma kolu ve cırcır anahtar ile işlemlerimizi tamamlayabilirsiniz.
Hem bujileri sökerken hem de bujiler takarken lokma anahtarını dik bir vaziyette tutmak önemlidir. Bu tür işlemlerin yapılması aşamasında kutup başlarına zarar vermemek gerekir. Söz konusu yöntemlerin ortaya konulması aşamasında aletlerin doğru kullanımı ve eldiven kullanımı daha güvenli bir sökme takma işinin gerçekleştirilmesi aşamasında ön plana çıkar. Siz de bu tür yöntemleri kullanarak kolay bir şekilde kutup başlarını ve bujileri sökebilirsiniz. Buji sökme işlemi bu şekilde olur.
Buji Değişiminde Hangi Parçalara İhtiyaç Duyulur?
Buji değiştirmek için güvenlik amacı ile eldiven kullanmak ve bunun yanında her yerde bulunmayan buji lokma takımının edinmek gerekir. Yine cırcır anahtar almak, buji anahtarı ve bir tornavida işimizi görecektir. Cırcır anahtar yerine tork anahtarı seçimi daha başarılı bir değişim için tavsiye edilir.
İlk aşamada motorun üst plastik kapağının sökülmesi gerekir. Sonrasında ise hava filtresinin sökülmesi aşamasında geçilir. Bu aşamada bağlantı noktaları da doğru bir şekilde tespit edilir. Elektrik kablolarının konnektör bağlantılarının sökülmesi ile buji değişimine devam edilir. Elektrik sistemlerine zarar vermemek adına konnektörlerin başlarına zarar vermeden çıkarmaya çalışmanız gerekecektir.
Buji motor performansı etkiler mi?
Araçlar için kritik bir öneme sahip olan; buji, içten yanmalı bir motorda kıvılcım oluşturan bir parçadır. Yanma odasındaki hava ve yakıt karışımını ateşleyerek istenilen kimyasal reaksiyonun oluşmasını mümkün kılarak; güç üretimine destek olur. Bozuk bir buji, düşük performansa ve aracınızın motorunun hasar görmesine neden olabilir. Unutmamak gerekir ki buji, aracınızın motorunun önemli bir parçasıdır. Daha sonra yanmaya neden olan ve aracı çalıştıran gücü sağlayan yakıtı ateşler. Bu parçada ortaya çıkan bir arıza durumu aracınızın performansını da olumsuz olarak etkileyecektir. Tam da bu noktada bujinin doğrudan motorla ilgili bir parça olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu parçada meydana gelen herhangi bir sorun motorunuzu da etkileyecektir!
Bozuk buji motora zarar verir mi?
Şayet bozuk bir bujiniz varsa ve yeterince çabuk değiştirilmezse evet, bozuk buji motora zarar verecektir. Çünkü buji aşındığında veya tıkandığında performansın düşmesine ve hatta arabanızın motorunun pistonlarına ve silindirlerine zarar verebilir. Ayrıca bozuk buji; aşırı ısınma gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu tarz bir sorun da ileride pahalı onarımlara yol açacaktır. Aracınızın performansı veya güvenliği ile ilgili olası sorunları önlemek için aşınmış bujileri mümkün olan en kısa sürede değiştirmek önerilmektedir. Ancak bu sayede hızlı bir şekilde aracınızın performansını eski hale getirebilirsiniz. Sonuç olarak, kötü bir bujiniz varsa aracınızın motoruna zarar verecektir. Bundan dolayıdır ki bujilerinizi düzenli olarak değiştirmeyi ihmal ederseniz, bu ciddi hasara neden olabilir!
Bujiler yakıt tüketimini etkiler mi?
Evet, bujilerdeki en ufak bir arıza doğrudan yakıt tüketiminizi arttıracaktır. Dolayısıyla aracınızda yakıt tüketiminin fazla olmasından şüpheleniyorsanız hızlı bir şekilde bujileri kontrol ettirmenizde fayda vardır. Sonuç olarak bujilerinizin aracınızın performansında veya yakıt ekonomisinde sorun yarattığından şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede servise götürmek durumundasınız. Zira bujilerdeki arızanın aynı zamanda aracınızın motorunu da olumsuz olarak etkileyeceğini unutmamalısınız. Çünkü buji, içten yanmalı bir motorda benzin veya dizel yakıtı ateşlemek için yüksek voltajlı elektrik deşarjı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Cihaz, metal bir kabuk ve kabuğun içine yerleştirilmiş elektrotlardan oluşur. Bu parçada meydana gelen arıza, hem yakıt tüketimini hem de performansı etkiler!