Araç sahibi, kendi isteği sonucundan aracını trafikten çekmesine olanak sağlayan araçlar için düzenlenen belgedir. Çekme Belgesi, aracın trafiğe çıkmadığı süre boyunca masraf ödenmemesine olanak tanımaktadır ancak satışı da gerçekleştirilebilmektedir.
Çekme belgesine sahip olan araçlarda karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de ağır bir hasar kaydı olması ve trafiğe bu nedenle çıkamamasıdır bu bahsedilen durum 2.el araba satışlarında gerçekleşmektedir.
Trafik Cezası ve Vergi Borcu Olan Araç Satılabilir mi?
Hasar kaydı olması sadece nedenlerinden biridir daha fazla neden koyacak olursak çekme belgeli araç, muayene olmaması gibi diğer sorunlarda eklenebilmektedir.
Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Çekme belgesi, sadece hasarlı veya kazaya karışmış olan araçlar için geçerli değildir. Aynı zamanda sahibi tarafından kendi isteğiyle belge alması da mümkündür ancak yine de kendi isteğiyle belge alanlar kişiler araç uzun zaman yattığı vakit bir sorunla karşılaşabilmektedir.
Tramer Kaydı Nedir Nasıl Bakılır?
Kimileri belgesi olmasına rağmen trafiğe çıkabilmektedir bu durumda yakalanırsa İdari para cezası uygulanmaktadır.
Aracın hasar geçmişi sorgulanması veya kaza bilgileri sorgulanması gerekmektedir çünkü ileri vakitte araç sorun çıkarabilmektedir. Araç aynı zamanda trafikten çekilirken 6 aylık motorlu taşıtlar vergisine ödeme yapılarak çekilmelidir.
Çekme belgeli araç alırken dikkat edebileceğiniz bir başka husus ise aracı almadan önce kaza gibi durumlarda ortaya çıkmış olan hasarın kontrolünü yaptırmanızdır. Kişiler kimi zaman hasar olmadığını söylese de siz yine de yaptırınız bu sayede sağlıklı ve verimli bir aracınız olmaktadır.
Eğer üç yaşın altında çekme belgesi mevcut bir araç almak istiyorsanız. İlk önce kurumdan veya kişiden aracın daha önce muayeneye girdiğine dair belge isteyebilirsiniz. Aksi durumda araç hiç muayeneden geçmemiş gözükmektedir ki bu durumda size ekstra maliyet olarak gelmektedir.
Araç sahibinden ibraz etmesi istenen evraklar şunlardır.
- Nüfus cüzdanı belgesi.
- Trafik sigortasını gösterecek olan belge.
- Muayene işlemlerinin tamamlandığını gösteren belge.
- Aracın tescil belgesi.
- Araçta yapılmış olan farklılıklara ait belgeleri.
- Aracın özellikleri ile vasıta sahibinin bilgilerini gösteren EK1 belgesi.
- Çekme belgeli araç alırken dikkat edilmesi gereken hususlar gerçekleştirilmeli ve gerekli evraklar temin edilmelidir.
Çekme belgeli araç nasıl normale döner?
Aracınız şayet çekme belgeliyse aracınızı trafiğe 7 günlük süreliğine çıkarmak için yasal bir prosedürü tamamlamanız gerekmektedir. Bunun için mutlaka Trafik Tescil Şubeye başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ek 33/A belgesi almanız gerekecektir. Alacağınız ek 33/A belgesiyle 7 günlük bir süre içerisinde aracınızı trafiğe çıkarabilirsiniz. Hatta bu belgeyle birlikte aracınızı muayeneye de götürebilirsiniz. Bilindiği üzere çekme belgeli araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bundan dolayıdır ki çekme belgeli aracınızla trafiğe çıkmayı istiyorsanız mutlaka yasalara uygun bir şekilde evrakları tamamlamalısınız.
Çekme belgeli araç satışı nasıl yapılır?
Şayet çekme belgeli bir aracınız varsa ve satışa çıkarmak isterseniz bu satış işlemini noter aracılığıyla yapabilirsiniz. Satış işlemi sonrada araca ait yeni evrakları almak için bulunduğunuz yerdeki Trafik Şube Müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Bundan sonra artık aracınızı muayene götürmelisiniz. Sonrasında aracın satış işlemi tamamlanmaktadır. Bir araç hurdaya çıkmışsa artın bu araca hurda belgeli araç denir. Bir aracın çekme belgeli araç olması için öncelikli olarak tüm borçlarının ödenmesi gerekmektedir. Bu arada çekme belgesi bir aracın yükümlülükleriyle vergi borcundan kurtulmak için alınan bir belgedir. Bununla birlikte aracınıza çekme belgesi aldıysanız aracınızın plakasını da Trafik Şube Müdürlüğüne teslim etmelisiniz.
Çekme belgeli aracın sigorta borcu olur mu?
Bir araç çekme belgeliyse o saatte sonra araca pek çok farklı yükümlülük sona erer. Dolayısıyla çekme belgeli bir aracın herhangi bir sigorta borcu da olmaz. Bir de bir aracın çekme belgeli olması için öncesinde araca dair tüm borçların kapatılması gerekir. Bundan dolayıdır ki çekme belgeli araçlara ait herhangi bir borç durumundan söz edemeyiz. Ayrıca çekme belgeli araçlarda muayene borcu vs de bulunmaz. Bununla birlikte bir şekilde çekme belgeli bir araç satın alacaksanız yine aracın daha önceki döneme dair herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Yine araca mutlaka kapsamlı bir ekspertiz incelemesi de yaptırmalısınız. Ancak bu sayede herhangi bir sorun yaşamadan çekme belgeli araç satın alabilirsiniz.