Partikül filtresi dizel araçlarda bulunan ve yakıt yanması sırasında oluşan zehirli gazları filtreleyen bir emisyon sistemidir. Egzoz sistemine bağlı olan DPF, yanma sırasında oluşan kirli gazın %75ini başarı ile filtrede korusa da geri kalan kısmı ile filtre tıkanması yaşanmaktadır. Buda zamanla partikül filtresinin tıkanmasına ve ekranda uyarı vermesine sebep olmaktadır. DPF tıkandığı zaman araçlar Rejenerasyon yapmaktadır ve temizlenmektedir. Fakat ortalama 55.000-90.000 km sonrasında tekrar DPF arıza ışığı yanmaktadır. Rejenerasyon işlemi de sürekli yapıldığında parça hasar görüyor ve belli bir zaman sonra bu parçanın yenisi ile değişimi gerekiyor . Bu yüzden birçok kullanıcı DPF ile uğraşmamak adına partikül filtresi iptali yapmaktadır.
Dizel Partikül Filtresi İptali Yaptırmalı mıyım?
İptal etmeden önce dpf temizliği yöntemini düşünebilirsiniz. Fakat gördüğümüz üzere temizleme işleminden sonra da tekrar aynı sorunlar yaşanmaktadır. Filtrenin yenisi ile değiştirilmesi ve temizleme işleminden sonra aynı problemler devam ediyor ise dpf iptalini düşünebilirsiniz. İptal edilmesi maliyet yönünden de kullanıcıları mutlu etmektedir. Filtre değişimi gibi maliyetlerin önüne geçilmiş olmaktadır.
Partikül filtresi nasıl iptal edilir ?
DPF iptali iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birisi mekanik iptal, diğeri ise yazılım ile sağlanan iptaldir.
Mekanik DPF iptali: Dizel partikül filtresinin üzerinden bir kapak açılır. İçerisinde bulunan filtre tamamen boşaltılır. Bu işlemden sonra filtrenin içinde bir ses oluşmaması için petekler halinde sıra sıra parça kaynatılır ve dpf iptali sağlanmış olur.
Yazılım ile DPF iptali: Mekanik olarak içi boşaltıldıktan sonra yazılım ile filtre iptali edilir. Aracı kontrol eden yazılımda dpf haritaları bulunur ve ve tek tek iptal edilir. Bu güncellenen yazılım tekrardan motor kontrol ünitesine yazdırılır ve iptali sağlanmış olur. Bu süreçten sonra dpf arıza ışığı da gözükmeyecektir.
DPF iptal edilirse ne olur ?
DPF arıza lambası yandıktan sonra araç rejenerasyon işlemine başlamaktadır. Bu durumda genellikle her 25.000 km’ de bir tekrar edilir. Rejenerasyon sırasında yüksek bir basınç oluşur ve bu işlemden enjektör memeleri etkilenir. Bu durum tekrar edildiğinde ise enjektör memeleri zarar görmeye başlar. DPF iptal edildiğinde ise araç rejenerasyon işlemi yapmayacağı için enjektörler zarar görmez.
Bunun yanında rejenerasyon sırasında araç yakıt tüketimi oldukça fazlalaşır. Ortalama 2.5 litre mazot tüketimin de artış görülür. Partikül filtresi iptali sonrasında araçta yakıt tüketiminde düşüş görülür.
Ayrıca rejenerasyon sırasında motor yüksek ısı oluşturmaya başlar. Yüksek ısı aracın bazı yerlerinin aşınmasına neden olur. DPF iptali sonrasında araç rejenerasyon başlatmayacağı için bu yüksek ısınma sorunu da ortadan kalkmış olacaktır.
DPF iptali araçların yazılımından kapatılmaktadır. Bu işlemin birçok faydası mevcuttur. Isınma sorununu ortadan kaldırır. Yakıt tüketimi konusunda başarı sağlar ve motor ömrünü uzatır. Arıza lambası da artık dpf iptali sağlandığından dolayı görülmez.
DPF İptali faydaları:
- Yakıt tüketiminde düşüş
- Rejenerasyon sırasında ki yüksek ısı sorunu ortadan kalkar
- Motor ömrü uzar
- Performans bakımından gelişme olur
- Çekiş daha seri olur.
DPF iptali sonrası muayene
Birçok kullanıcının en merak ettiği sorular arasında DPF iptali sonrası aracım muayeneden geçer mi olmaktadır. Dpf iptali muayeneden geçer mi 2022 sorusunun cevabı ise DPF iptali olan bir araç muayene istasyonlarında herhangi bir sorun ile karşılaşmamaktadır. Kısacası aracınız muayeneden geçer.
DPF iptali performans arttırır mi?
Evet, DPF iptal edildiğinde göreceli olarak motorda bir rahatlama olur. Bu da doğal olarak aracın güç ve performansını olumlu olarak etkiler. Ancak bu çevre sağlığı açısından önerilmektedir. Dizel Partikül Filtresi, partikül emisyonunu azaltmak için dizel motorda kullanılan bir cihazdır. Ana işlevi, daha sonra rejenerasyon yoluyla yakılabilen kurum parçacıklarını yakalamaktır. DPF, çok verimli olmadığı ve yüksek yakıt tüketimine ve düşük performansa neden olduğu için eleştiri toplayan bir parçadır. Hatta bazı araç sahipler, DPF sistemlerini tamamen kaldırmayı seçmiştir. Bir DPF sisteminin çıkarılması, yanma odasına daha fazla hava girmesini sağlayarak neredeyse her zaman motorun performansını artıracaktır. Ancak bu durumun dezavantajları da yok değildir!
DPF iptali turboya zarar verir mi?
Hayır, DPF kaldırmanız turbo sistemine herhangi bir şekilde zarar vermez. Burada iptal işleminin hatasız bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Çünkü bu değişim yanlış yapılırsa, bir DPF’nin çıkarılması aşırı karşı basınç nedeniyle turbo şarjınızın zarar görmesine neden olabilir. Turbo arızası, normalden daha yüksek sıcaklıklara dayanamayan hasarlı egzoz boruları veya diğer parçalarla sürüş sırasında da meydana gelebilir. Elbette ki turbo arızları hem can sıkıcıdır hem de pahalı bir tamirat işlemi gerektirir. Dolayısıyla bu tarz işlemleri yaptırmadan önce kapsamlı bir araştırma yaptırdıktan sonra adım atmada fayda vardır.
2013 1.6 TDI VOLKSWAGEN JETTA ARACA SAHİBİM.ARACIN KM.Sİ 236000’DE PARTİKÜL FİLİTRESİ SIKSIK UYARI VERİYOR OTOBANDA BELLİSÜRE SABİT HIZLA UYARI LAMBASINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUM. ARAÇ FİLİTRESİ UYARI VERDİĞİNDE ROLANTİDE TİTREME,ÇEKİŞTE DÜŞME VE YAKITTA FAZLA TÜKETİM OLDUĞUNU FARKETTİM.BU DURUMUN KESİN ÇÖZÜMÜ İPTAL İSE İPTAL FİYATI DEĞİLSE TEMİZLETME VEYA YENİSİNİN TAKILMASININ FİYATININ TARAFIMA BİLDİRİLMİSİNİ RİCA EDİYORUM. BİRDE KİMİ USTA İPTALİNİ TAVSİYE EDİYOR KİMİSİDE İPTAL EDİLMESİNİN SAKINCALI OLDUĞUNU BELİRTİYOR.BEN NE YAPMALIYIM.TEŞEKKÜRLER.