Ebd arızası nedir? Bu arıza genel olarak tekerlekteki hız sensörlerinin verileri doğru tespit edememesi ya da akü problemleri yüzünden kaynaklanıyor. Ebd sistemi ABS ile ortak bir şekilde çalıştığından olası arıza durumda gösterge üzerinde abs lambası sürekli yanıyor. Gösterge üzerinde arızayı fark ettiğinizde mutlaka arıza tespit cihazı ile araca bağlanıp hata koduna göre işlem yapabilirsiniz.
Arıza meydana geldiğinde akü zayıflığından dolayı bazen arıza lambası yanmayabiliyor. Bu durum sensörlerin tam olarak işlevini yerine getirememesinden kaynaklanıyor. Ebd arızasını onarmak için akünün test edilmesi gerekirse değiştirilmesi gerekiyor. Arızaya hızlı müdahale edilmediği durumlarda aracın fren dengesi bozuluyor. Sonuç olarak durma mesafesi uzayacağından farklı kazalar meydana gelebiliyor.
Ebd Nedir?
Ebd, İngilizce bir kısaltma olup Türkçe olarak “elektronik fren gücü dağıtıcı” anlamına geliyor. Bu sistem frene basıldığında aracın ön ve arkasında denge sağlıyor. Normal şartlarda frene basıldığında araç öne doğru eğim gösteriyor. Arka tekerleklere güç daha az bineceğinden kızaklama meydana gelerek fren mesafesi uzayabiliyor. Ebd sistemi bu durumun önüne geçiyor. Ebd arızası giderilmezse fren dengesi sağlanamıyor.
Ebd fren sistemi kısaca ani fren yapıldığında ön ve arka tekerlere bindirilen yükün eşit olarak dağılmasını sağlıyor. Aracın yol tutuşunun iyi olması ve yolda stabil devam etmesi için mutlaka ebd sisteminin çalışır durumda olması gerekiyor. Aracın bakım ve kontrol muayenesi zamanında eğer sistemde bir problem varsa yetkili bir uzmana danışılması gerekiyor.
Ebd ile Esp Aynı mıdır?
Ebd ve Esp bazı otomobil kullanıcıları tarafından karıştırılan sistemler arasında yer alıyor. Ebd tekerlekler arasındaki fren kuvvetini dengede tutuyor. Yani diğer bir deyişle ABS’nin çalışmadığı hallerde arka tekerlere yeterli gücü sağlayarak ön tekerlere bindirilen yükü hafifletiyor. Ebd arızası olduğunda arka tekerlere yeterince güç uygulanmadığından denge sağlanamıyor.
Esp ise virajlı yollarda frene basıldığında önde ve arkadaki tekerlerde boş dönen varsa sensörler tarafından tespit ediliyor. Hangi tekerlere ne kadar miktarda basınç uygulanacağı bu sistem sayesinde belirleniyor. Esp virajlarda güvenli fren yapmayı sağlıyor. Ebd ise düz yollarda ABS’ye ihtiyaç kalmaksızın yüksek kalitede verim sağlayarak aracı güvenli şekilde durduruyor.
ESP performansı etkiler mi?
Aracınızın performansını etkilemez. Sadece stabilite ve kullanım konusunda yardımcı olur. Sistem, kontrolü kaybetmek üzere olduğunuzu algılamak ve kontrolü yeniden kazanmak için fren uygulamak veya motor gücünü azaltmak üzere sensörler kullanır. Elektronik Stabilite Programı (ESP), Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS) ve Kayma Önleyici Düzenleme (ASR) ile birlikte çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sistemler, viraj alırken size daha fazla güvenlik ve denge sağlamak için birlikte çalışır. Sonuç olarak ESP, aracınızdaki en önemli güvenlik sistemlerinden biridir. Belirli durumlarda savrulmayı ve kontrol kaybını önlemeye yardımcı olarak sizi güvende tutmaya yardımcı olur.
ESP sistemi devre dışı ne demek?
Lastiğiniz patlarsa veya abs sisteminizde delik varsa, abs uyarı lambası yanar ve abs, onarım yapılana kadar devre dışı kalır. Ayrıca, sensörler bir tekerleğin kilitli olduğunu algılarsa bir uyarıyı etkinleştirir ve koşullar düzelene kadar kendini devre dışı bırakır. Örneğin, derin suda sürerken yönlendirmeye çalışırsanız ESP sitemi devre dışı uyarısı alırsınız. ESP sistemi, sürüş koşullarını izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek için sensörler ve bilgisayarlar kullanır. ESP sistemi etkinleştirildiğinde, yolda kalmanıza ve aracınızı kontrol etmenize yardımcı olmak için bireysel frenler uygulayabilir. Böyle bir durumda motor gücünü azaltabilir veya gaz kelebeği konumunu değiştirebilir.
ESP ikaz lambası neden yanar?
Bu mesajı görürseniz, ya piliniz zayıflamış ya da ESP sisteminde bir sorun var demektir. ESP uyarı lambası neden yanar? Aracın denge kontrol sisteminde bir sorun varsa ESP uyarı lambası yanar. Işık, sistem anormal bir sürüş koşulu algıladığında yanıp söner ve şiddetli yağmur veya kar gibi aşırı koşullarda sürüş sırasında da yanabilir. Bu, aracın farklı taraflarında farklı tekerlek hızları varsa veya yalnızca bir yönde hızlanma ve yavaşlama yoksa meydana gelebilir. Bu arada tekerlek hızı ne kadar yüksek olursa, yanal hızlanma olmadığını gösterir. ESP, aniden yoldan çıkmanız veya sert fren yapmanız gerektiğinde kazaları önlemeye yardımcı olabilecek ek bir güvenlik düzeyi sağlar. Ancak, başka faktörlerin de devreye girmesi nedeniyle bir kazayı veya çarpışmayı önlemeye yardımcı olamadığı durumlar vardır.
ESP neden error verir?
Aracınızın yazılımında hata olması durumunda gösterge panelinizin ekranında “ESP KAPALI” veya “ESP AÇIK” gibi mesajlar görebilirsiniz. ESP sistemi, sensörlerinden birinde yanlış bir şey algılamıştır. Bu nedenle bir güvenlik önlemi olarak otomatik olarak kapatılır. Direksiyon kolonunuzda bir sorun olduğunda da olabilir. Örneğin, içine bir şey takılmışsa veya bir şekilde hasar görmüşse bu tarz bir hata alabilirsiniz. Böyle bir durumda, tekrar sürmeden önce arabanızı bir uzmana kontrol ettirmeniz gerekir. Bir de kilitlenmeyi önleyici fren sistemi ile ilgili bir arıza olabilir. Böyle bir durum olduğunda da hata uyarısı alabilirsiniz. Sonuç olarak ESP sistemi, aracınızın performansını herhangi bir hız ve koşulda sürücü veya araçtaki yolcular tarafından fark edilebilecek hiçbir şekilde etkilemez.
Araba EBD sistemi nedir?
Arabada EBD sistemi; fren kuvvetinin dağıtımı sistemine yönelik olara devreye giren yeni nesil elektronik fren sistemidir. Bu sistem, tekerler arasındaki fren kuvvetini dengelemektedir.
Renault EBD nedir?
Renault markasına ait yeni nesil modellerde yer alan EBDİ; elektronik fren kuvvetinin dağıtımına yönelik olarak geliştirilen bir sistemdir.
EBD ile ESP Arasındaki Fark Nedir?
EBD düz yolda devreye girerken; ESP virajlarda fren güvenliğini sağlamaktadır. EBD henüz ABS devreye girmeden aracın durmasına destek sağlar.