Araç kullanıcıları araç alımı yapmadan önce bazı sorgulama işlemleri yaparlar. Bu sorgulama genellikle şasi numarası üzerinden yapılır. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama esnasında 5664e yollanan bir SMS sonucu araç kullanıcına detaylı bir rapor mesajı gelir. Bu mesajın içerisinde ERP, KTT gibi terimler bulunur. Kullanıcılar ise bu terimlerin anlamlarını merak etmektedir. Tüm cevapları sizler için bir araya getirdik.
ERP Çarpma Nedir?
Hasar kaydı erp nedir? ERP anlamını hemen açıklayalım. Exper raporlu çarpma anlamı taşır. Herhangi bir kara sırasında exper aracın başına gelir ve kazayı inceleyerek bir hasar tespit çalışması yapar. Arabada 5.000 TL civarında bir hasar olduğunu varsayalım. Sigortadan gelen exper bu 5.000 TL’ lik hasarı rapor tutar ve ücretini araç sahibine öder. Yani kısacası arabayı sigorta şirketi yaptırmaz. Sadece hasar bedelini araç sahibine öder. Buda araç alımında bir takım sorunları beraberinde getirebilir. ERP çarpma hasar kaydı olan araçlar da dikkatli hareket etmek gereklidir.
ERP Çarpma Hasar Kaydında Dikkat Edilmesi Gerekenler
ERP kayıtlı otomobillerde satış işlemi sırasında alıcı tarafların dikkatli davranması gerekir. Sigorta şirketinden alınan ödemeler ile araç sahipleri yan sanayi kalitesiz parçalar kullanabilir. Bu gibi durumlar da çok fazla dikkatli olunması ve aracın çok detaylıca incelenmesi oldukça önemlidir.
Bazı kazalar da araçların hava yastıkları açılmaktadır. Bu da beraberinde büyük masrafları getirmektedir. Bu gibi durumlarda sigorta şirketleri aracı perte çıkartabilir. Sonrasında ise çekme belgeli olarak tamir edilerek tekrar kullanıma kazandırılabilir. Fakat bu durum ERP hasar kayıtlı araçlarda çok farklıdır.
Aribagler ve emniyet kemerlerine direnç atılmış olabilir. Şasi de ciddi hasarlar ve kaynak işlemleri olabilir. Buda aracı hem masraflı hem de güvenlik riski taşıyan bir otomobil haline getirebilir.
KTT Çarpma Nedir?
Araç alım satım işlemlerinde önemi oldukça fazla olan KTT, bir çok kullanıcı tarafından merak edilmektedir.
Kaza tespit tutanağının kısaltılmışı olan KTT, araç alıcısının üzerine düşmesi gereken bir durumdur. Araç kazalarında hasarın genellikle düşük seviyede olduğu durumlarda kaza tespit tutağı tutulur. Diyelim ki kaza sırasında 4.000 TL’lik bir hasar oluştu. Kaza tespit tutanağı doldurulur ve sigorta şirketi değerlendirmesi sonucu sisteme aracın 4.000 TL tutarında bir kazası olduğunu ve değişmiş parçaların yer aldığı bir bilgi girilir.
Araç alıcıları ise almadan önce plakadan sorgulayarak bu kaza tespit tutanaklarını görebilir. Araçta ne gibi işlemler yapılmış, kaç tl değerinde bir hasar kaydı var gibi konularda detaylı bilgilere sahip olabilirler.
KTT Sorgulama Nasıl Yapılır
Kaza tespit tutanağını sistem üzerinden sorgulamak oldukça kolay bir işlemdir. Kullanıcılar burada açıklanan kusur oranlarına itiraz da edebilmektedir. Kaza tespit tutanağının durumunu adım adım takip etmek için alttaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
https://online.sbm.org.tr/trm-ktt/cweb/edevlet/login.sbm?referrerUri=%2Ftrm-ktt%2Fpublic%2Fsorgu.sbm
Kaza tespit tutanağı sorgulama bağlantısı
Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulur?
İki veya daha fazla aracın kaza yapması durumunda KTT tutulur. Maddi hasarlı bu kazalarda , araç kullanıcıları beklemeden kendi aralarında kaza tespit tutağını doldurabilir ve sonrasında ktt raporunun durumu nu internet üzerinden takip edebilir.
ERP ve KTT hakkında tüm soruların cevabını konumuz da vermiş olduk. Bu konu hakkında merak ettikleriniz varsa yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.
ERP çarpma ağır hasarlı ne demek?
Araçta ERP çarpma araç sahibinin trafik kazası yaşadıktan sonra sigorta firmasının hasar masrafını araç sahibine ödeyerek; araç sahibinin kendi aracını yapmasını istemesine denir. Bu şayet ağır hasarlı araçlara uygulanacaksa buna ağır hasarlı ERP çarpma denir. Özellikle sigorta firmaları, araçta ağır hasar meydana geldiği zaman genel prosedürlerle uğraşmak yerine araç sahibine doğrudan ödeme yapabilir. Böyle durumlarda araç sahibi aracın tamiratını kendisi yaptıracaktır. Esasında bu durum araç sahipleri için avantajlı olabilir. Çünkü bu sayede araç sahipleri en azından araçlarının nerede tamir edileceğine kendileri karar verebilir.
Ktt çarpma bedelsiz ne demek?
KTT çarpma; maddi hasarlı kazaları ifade etmektedir. Genel olarak ufak çaplı trafik kazası sonrasında sürücüler tarafından kaza tespit tutanağı tutulmaktadır. Böyle durumlarda herhangi bir şekilde polisi aramaya gerek kalmaz. Her iki aracın sahibi kendi aralarında kaza tespit tutanağı hazırlarlar. Böylece kazadan etkilenen tüm taraflar, kendi aralarında anlaşarak hem tamir konusunda hem de sigorta poliçesi konusunda ortak bir karara varacaklardır. Bedelsiz KTT çarpma; trafik kazası sonrasında karşı tarafın masraflarının kazaya karışan ve hatalı olan tarafın sigortası tarafından karşılanması durumudur. Bu tarz araçları satın alırken dikkatli hareket etmekte fayda vardır. Ancak bu sayede sorunsuz bir şekilde KTT çarpma araçlar satın alınabilir.