Aracın frenlerinin hava yapması, fren pedalının yumuşamasına ve dolayısıyla frenlerin görevini tam olarak yapmamasına neden olmaktadır.
Bunun sonucunda da aracın bu durumuna dikkat ederek kullanılmaması halinde, kaza yapma olasılığı çok daha fazladır.
Peki frenlerin havası nasıl alınır? Bu sorunun cevabı ve frenlerin hava yapmasıyla ilgili daha fazla detayı, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Frenlerin Havası Nasıl Alınır?
Aracın düzenli bir şekilde fren hidrolik yağının değişmesi, aracın frenden kaynaklı kaza yapma riskini en aza indirecek öneme sahip şeylerden biridir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi frenlerde oluşan havaya bağlı olarak fren pedalında boşluk oluşması, aracın kaza yapmasına sebep olan önemli faktörlerin başında gelmektedir.
Frenlerin havasının tamamen alınması için kullanılan hava tahliye cihazındaki çalışma basınç ayarının, 2 – 2,5 bar arasında olması gerekir. Bu oran, özellikle arka lastiklerin fren semerinde bulunan havanın tam olarak alınmasını sağlamak için gerekli olan bir durumdur.
Fren havasının cihazla alınabilmesi için, fren hidrolik yağının cihazın üzerinde bulunan uygun tapayla birlikte vakum hortumu kullanılarak cihaza dökülmesi gerekir.
Vakum hortumunu yağ şişesinin dibine kadar ulaştırdıktan sonra, tapayı yağ şişesinin ağzına kadar iterek sağlam olacak şekilde kapatın.
Verilen bar aralığını regülatör üzerinde ayarladıktan sonra, doldurma adaptörü ve hortumunu takıp, aracın hidrolik kutusu üzerine yivli adaptör vidalanmadan getirin.
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra ise, cihazın güç kaynağını açarak başlat butonuna basın.
Cihaz yağı pompalamaya başlayacaktır. Kullandığınız cihaz bir yandan yeni yağı çekecek ve diğer yandan ise aracınızda bulunan fren hidroliği kutusunu doldurmaya başlayacaktır.
Hidrolik yağı doldururken dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan biri de, yağ yüzeyinde ya da içerisinde hava kabarcığı kalmamasına dikkat etmektir.
Hava kabarcığı kalmadığına emin olduktan sonra, adaptörü hortumdan sökerek hemen cihazın güç kaynağını kesiniz. Bu esnada cihaz üzerindeki basınç göstergesinin, hızlı bir şekilde sıfır noktasına iniyor olmasına dikkat edin.
Bu işlemlerin ardından sırayla, aşağıdaki adımları takip edin.
• Hidrolik kutusuna, adaptörü montaj ettikten sonra, hortumu da adaptöre takın.
• Cihazın güç kaynağını açtıktan sonra, “başlat” butonuna basın.
• Ardından aracınızın tekerleklerindeki hava almak için kullanılan tahliye tapalarını, önce sağ arka tekerlekten başlayacak şekilde sökün. Bitiş, sol ön tekerlekte olmalıdır. Yani sağ arka tekerlek, sol arka tekerlek, sağ ön tekerlek ve sol ön tekerlek sıralamasını takip edin.
• Bu işlemin amacı, eski hidroliğin boşaltılması ve yeni hidroliğin doldurulması için gereklidir. Yeni hidrolik tahliye tapalarından hava kabarcığı olmadan gelene kadar, bu işlemi sürdürün.
• Ardından, cihazınızın başlat butonunu kapatıp güç kaynağını kestikten sonra, adaptörü çıkarın.
Frenlerin havası nasıl alınır? Sorusunun cevabı bu sıralama uygun hareket edildiğinde, verilmiş olacaktır. Yukarıdaki işlemleri tam yaptıktan sonra, aracınızın fren hidrolik kutusunun tam olarak yağ ile doldurulmuş olması gerekir.
Frenleri Ne Zaman Havalandırmak Gerekir?
Arabanızdaki frenler hidrolik özelliğine sahiptir. Frenler tekerleklerin dönmesini durdurmak için hidrolik basınç kullanırlar. Fren pedalına basarsanız, hidrolik sıvıyı zeminin altından geçen bir boru aracılığıyla ana silindirden bir dizi esnek hortum aracılığıyla her bir tekerlek silindirine gönderir. Fren sisteminizde hava varsa sorun oluşturur. Frenlerinizin havasını alırken veya sistemde bir kaçak varsa sisteminize hava girebilir. Fren pedalına bastığınızda ve ileri doğru hareket etmeye başladığınızda, bu basınç havayı herhangi bir sızıntıdan dışarı atmaya zorlar. Havasını aldıktan sonra fren sisteminizde çok fazla hava varsa, bu kaçaklardan daha fazla hava çıkmayana kadar tekrar havasını almanız gerekir.
Fren Havası Nasıl Alınır Ne Zaman Çözüm Değildir?
Frenlerin havasının alınmasının en yaygın nedeni, fren sıvısındaki havayı çıkarmaktır. Fren sisteminde hava varsa, pedalın yumuşamasına neden olabilir. Bu da özellikle hızlı bir şekilde durmanız gerektiğinde frenlemeyi zorlaştırır. Aracınızı düz bir zemine park edin ve acil durum frenini çekin. Motorunuzu kapatın ve kaputu açın. Böylece fren hidroliği rezervuarınıza erişebilirsiniz. Fren hidroliği haznesinin kapağını çıkarın ve oluşmuş olabilecek hava kabarcıklarının sıvı içinde yükselmesine izin verin. İçinden hava kabarcığı çıkmadığını gördüğünüzde kapağı değiştirin. Böylece freninizdeki havayı alabilirsiniz. Bu tür işlemler titiz bir süreci beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı arabanızın fren havasını almayı istiyorsanız; tamirciye gitmenizde fayda vardır.