Birçok araçta yaşanması muhtemel arızalardan birisidir, geri vites lambalarının yanmaması. Kullanıcılar bu sorunu genellikle gece vakitlerinde, aynalardan arkaya bakınca anlarlar.
Geri vites lambaları yanmaması sorunu birkaç sebebe bağlıdır ve yapılması oldukça basit arızalardan birisidir. Öncelikle elektrik bilginiz yoksa ve kendiniz uğraşmak istemiyorsanız en yakın oto elektrikçi ustasına gidebilirsiniz. İlk olarak kısa bir kontrol ile geri vites lambaları patlak mı değil mi bunu kontrol etmek gereklidir.
Geri Vites Lambası Yanmıyorsa Ne Yapılmalı?
Sonrasında sigorta kutusu açılır ve geri vites lambasının bulunduğu sigorta kontrol edilir. Sağlam ise geri kapatılır.
Bir sonraki adımda geri vites müşürü kontrol edilir. Arızanın elektrik tesisatında mı yoksa müşür olup olmadığını kontrol etmek için ince bir kablonun iki ucu da müşüre gelen fişe temas ettirilir. Geri vites lambası yandıysa , vites müşürü bozuktur. Bazı araçlarda geri vites mandalı da arıza verebilmektedir. Kırılan mandallar oldukça fazla masraflı olabilmektedir.
Geri vites lambası arızanın başlıca sebepleri
Geri vites lambası yanmıyorsa bunun birkaç sebebi vardır. Elektrik ustası tarafından kolaylıkla tespit edilebilir. Bu sebepler şunlardır:
- Geri vites lambası patlamış olabilir
- Geri vites müşürü arızalı olabilir
- Elektrik tesisatında bir sorun olabilir
Elektrikçi ustaları özel kontrol kalemleri ile bu gibi sorunları çok kısa sürede çözebilmektedir. Bu gibi işlemler hakkında teknik bilgiye sahip değilseniz ustasına götürmenizi tavsiye ediyoruz. Elektrik işinde en ufak bir hata, büyük sorunlara sebebiyet verebilmektedir.
Araç geri vites lambası yanmıyor muayeneden geçer mi?
TÜVTÜRK muayene istasyonuna gittiğiniz zaman geri vites lambasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Çünkü geri vites lambasının yanmaması demek; ağır kusur anlamına gelir. Dolayısıyla aracınız muayeneden geçemez. Anahtarı sağa çevirdiğinizde; geri vites lambası yanar ve şanzıman geri vitese geçer. Geri vitese geçtiğinizde bu düğme devre dışı kalır ve park frenini bırakmanıza olanak tanır. Bu çok önemli bir güvenlik ekipmanıdır.
Geri vitese attığınız halde lamba yanmıyorsa; bunun birkaç olası nedeni vardır. Ampul yanmış olabilir. Eğer öyleyse, yeni bir ampulle değiştirin ve tekrar test etmelisiniz. Yine ampulün soketi yanmış veya paslanmış olabilir. Eğer öyleyse, gerektiği gibi temizleyin veya değiştirin ve tekrar test etmeniz gerekir. Sonuç olarak geri vites lambası, aracı geri vitese taktığınızda yanan bir elektrik lambasıdır. Genellikle arka plakanın yanında bulunur. Geri giderken aracınızın arkasındaki alanı aydınlatmak için kullanılmaktadır.
Geri vites müşürü nasıl çalışır?
Geri vites müşürü; aracınızı geri vitese attığınız zaman çalışmaya başlar. Aracınızın şanzıman kısmında konumlanan bu sistem; geri yönde hareket edeceğiniz zaman kritik bir etkiye sahiptir. Bu sayede siz geri vitese attığınız zaman arka lamba yanacaktır. Böylece arka kısımdaki aydınlatma sayesinde güvenli bir şekilde hareket etmeniz mümkün olacaktır. Geri vites müşürü, geri hareket etme niyetinizi belirtmenizi sağlayan bir güvenlik özelliğidir. Dolayısıyla aracınızın güvenliği noktasında oldukça etkiler.