Karbüratör Nedir?
Motorunuzun en önemli parçalarından biri olan karbüratör, yakıt ve hava karışımlarını motora hazırlar. Karbüratör, benzini sıvı molekül haline getirerek buharlaştırma işlemini yapar. Bu düzeneğin parçaları arasında rölanti, güç devresi, şamandıra, kapış devresi, ventüri, yakıt kesme devreleri bulunur.
Karbüratör Temizliği Nasıl Yapılır?
Motor tamamen soğuk olmalı. Sıcakken sökülen karbüratör parçaları motor soğumasından sonra zor takılmaktadır.
Karbüratörün vidalarını sökün. Sonrasında karbüratörü ters tutmalısınız aksi halde parçalara zarar verebilirsiniz. Devamında üzerindeki tüm vidaları söküp yeterince parçalara ayırın. Temizlik işlemi için bir geniş bir kap ya da leğen kullanabilirsiniz. Bu kabın içerisinde parçaları koyup detaylı bir şekilde temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda piyasada karbüratör temizleme spreyleri satılmakla birlikte, ucuz bir ürün olan tineri de kullanabilirsiniz. Basınçlı hava tutarak da kusursuz bir temizlik sağlayabilirsiniz. Ancak söküp takma işlemleri konusunda kendinize güvenmiyorsanız, güvendiğiniz bir ustaya ya da servise gidebilirsiniz.
Karbüratör Temizliği Faydaları
Yakıt ile doğrudan bağlantılı lan karbüratörü temizliği, aracınıza bir çok açıdan yarar sağlayacaktır. Öncelikle kirlenmiş bir karbüratör, aracınızın performansını ciddi bir şekilde düşürecektir. Aynı şekilde temizliği yapılmamış karbüratör nedeniyle, yakıt tüketiminiz artar. Bununla birlikte sürüş esnasında meydana gelen teklemeler, karbüratördeki pisliklerden kaynaklanıyor olabilir. Yine bu temizlik sonrası aracınızın sesinde de azalma hissedilecektir.
Aracınızın en önemli parçalarından biri olan karbüratörünüzün bakımını periyodik olarak 10.000 km’de bir yapmanızı tavsiye ediyoruz. Az yakıtla daha performanslı sürüşler dileriz!
Karbüratöre katkıları ile temizlenir mi