Kışın Akü Değişimi Gerekli mi?

Kış aylarında, araçlarda en fazla karşılaştığımız sorunların başında akü kaynaklı nedenlerle aracın çalışmaması ya da çok geç çalışması gelmektedir. Bu sorunlarla sıklıkla karşılaşan araç kullanıcıları, kışın akü değişimi gerekli mi? Sorusunun cevabını aramaktadır.

Ortalama ömre sahip bir akünüz bulunuyorsa yani akü çok eski değilse, akünüzü kışın soğuk havanın etkilerinden korumaya çalışmak değişim yerine tercih etmeniz gereken ilk yöntem olmalıdır. Ancak buna rağmen yine benzer sorunlarla karşılaşıyorsanız, o zaman akü değişimi üzerinde durabilirsiniz.

Kışın Akü Değiştirmek

Akü bakımının doğru bir şekilde ya da hiç yapılmaması, aracın aküsünün eski olmamasına rağmen aracın aküden kaynaklı sebeplerle çalışmamasına neden olmaktadır. Bunun için her şeyden önce, akü bakımını doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmanız daha faydalı olacaktır.

Bakımın yanı sıra diğer bir önlem olarak, akünün donmaması için amatör ya da profesyonel koruyucu tedbirlerin alınması fayda sağlayacaktır.

Özellikle kış aylarında, akünün farklı nedenlerle daha az şarj olması gibi durumlarla sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Her şeye rağmen yine de aracınızın ilk çalışmasında önemli problemler yaşıyorsanız, kışın akü değişimi gerekli mi? Sorusuna vereceğimiz cevap, akünün değişmesi gerektiği yönünde olacaktır. Bunu yapmak için de, sorunun gerçekten aküden ve soğu havanın etkisinden kaynaklandığına emin olmak gerekir.

Kışın Akü Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Akü bakımı, özellikle start-stop özelliğine ve kapalı sisteme sahip araçlarda basit bir şekilde su ilavesi, akü başlıklarının temizlenmesi ve voltaj kontrolünün yapılması gibi şekilde yapılabilir. A

ile bağlantılı olan ve aracın çalışmasına ve akünün ömrüne etki eden diğer parçalar olan şarj dinamosu ve marş motoru gibi aksamların bakımlarının da, kesinlikle aksatılmaması gerekir.

Zira doğrudan aküden kaynaklı gibi gelen ve ancak işinde uzman bir ustanın anlayabileceği bu durumlarda, bakımın ve gerekli değişimlerinin servisiniz tarafından yapılması gerekir.

Akü bakımı yaparken bazı akülerde sigorta grubunun olduğu unutulmamalı, kutup başlıklarının oksitlenmesi halinde sıcak su dökerken sigortaların su ile teması engellenmelidir.

Kutup başlarına sıcak suyu döker dökmez, bir diş fırçası yardımı ile biraz bastırılarak kutup başları iyi bir şekilde oksitlerden temizlenmelidir. Bu işlemin birkaç ayda tekrarlanması oldukça faydalı olacaktır. Kutup başları üzerine, kesinlikle oksit sökücü kimyasal sıvılar dökülmemelidir.

Kışın akü değişimi gerekli mi? Sorusuna cevap verdik. Kış aylarında akü bakımı ve değişimi konusunda merak ettiklerinizi, yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Kışın Akü çalışma sıcaklığı
Kışın Akü çalışma sıcaklığı

Yağmurlu havada akü takviyesi Yapılır mı

Şayet hava yağmurluysa böyle durumlarda akü takviyesi yapacaksanız, aracınızı kuru bir yere götürmelisiniz. Çünkü yağmurlu havalarda akünüzü takviye etmeniz, risklidir. Yağmurlu havalarda aracınızı dışarıya park edip birkaç günden fazla bekletirseniz, aracınızın motor bölmesinin içinde nem birikmesi ihtimali yüksek olacaktır. Bunun olmasını önlemek için aracınızı uzun süre saklamadan önce tüm akü kablolarının bağlantısını kesmenizde fayda vardır. Bu, kalan elektriğin, aracınızın elektrik sistemine herhangi bir zarar vermeden veya aküsünü tamamen boşaltmadan akü terminallerinden güvenli bir şekilde dağılmasını sağlayacaktır. Böylece akünüzün ömrü kısalmayacağı gibi aracınız açısından da herhangi bir risk almamış olursunuz!

Yağmurlu havada akü takviyesi Yapılır mı
Yağmurlu havada akü takviyesi Yapılır mı

Kışın Akü çalışma sıcaklığı

Aküler için önerilen çalışma sıcaklığı aralığı 20 ile -25 derece arasıdır. Bu aşamada akülerin aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalarda çalıştırılıyor olması; bu parçaların kullanım ömürlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Böyle durumlarda akünüzü hem soğuk hem de sıcak havalardan korumanızda fayda vardır. Şayet havalar soğuksa öncelikli olarak aracınızı kapalı bir ortamda yani garajda park etmenizde fayda vardır. Bu olmuyorsa aracınızın üzerine tente örtmek de bir çözüm olacaktır. Bir de akünün donmasının önüne geçmek istiyorsanız arabanız dışarıda olsa bile, hava akımının bulunmadığı bir yerde park etmeniz önerilmektedir. Böyle durumlarda akünüzün donmasını önlemeniz; aracınızı sorunsuz bir şekilde çalıştırmanız anlamına da gelecektir.

Yorum yapın