Otomobil sürücüleri ve otomobile merakı olan her yaştan kişi otomobillerin beygir güçleri hakkında bir şey duymuştur. Bu yazıda doğru bilinen yanlışları hem düzelteceğiz hem de araçların beygir güçleri konusuna net bir açıklama getireceğiz.
Araç ruhsatına bakıldığında aracınızın gücü orada KW cinsinden yazmaktadır. Yani orada yazan KW cinsinden miktar aracınızın beygir gücü değildir. Bu Kilowatt’ın kelimesinin kısaltılmasıdır ve araç beygir gücü demek değildir. Beygir gücü İngilizce “Horse Power” kelimelerin baş harflerinden oluşur yani HP ile ifade edilmektedir. 1 KW tam olarak 1,36 HP’ye yani beygir gücüne eşittir. 1 HP ise 0,736 KW’ye yani motor gücüne denk gelmektedir.
Aracın beygir gücü nasıl hesaplanır merak ediyorsanız hemen ruhsatınızı elinize alın ve arabanızın beygir gücünü beraber hesaplayalım. Aracınız 75KW diyelim 75 ile 1,36’yı çarpıyorsunuz ve aracınızın beygir gücünü buluyorsunuz. Örnekle açıklayacak olursak 75KWx1,36= 100,58Hp yapmaktadır. Yani 75 KW’lik bir otomobil ortalama 100 beygir güce sahiptir. Otomobillerin beygir gücü hesaplamanın diğer bir kolay yolu ise Google’a girerek “75kw to hp” şeklinde arama yapmanızdır. Bu sayede ünlü arama motoru hemen size sonucu verecektir. Daha açık anlatmamız gerekirse arama yaparken aracınızın motor gücünü yazıp “kw to hp” yazmanız yeterli olacaktır.
Otomobillerimizin beygir gücü ile motor gücü arasındaki farkları, bunların ne demek olduklarını ve hesaplama yöntemlerini öğrendik. Bu tabirlerle karışan bir diğer ölçü birimi ise otomobillerin oluşturduğu tork kuvvetidir. Tork arabanın yere basma gücünün de bir sembolüdür. Otomobil motorunun tekerleklere iletilen güç demektir. Newtonmetre cinsinden ifade edilir kısaltması NW’dir. Günümüzde otomobilleri güçlü kılan şey beygir gücü değil oluşturduğu NW gücüdür. Otomobilin hızlanmasını sağlayan en önemli şey aracın o an ürettiği NW biriminde güç miktarıdır. Benzinli otomobiller dizel otomobillere göre daha az tork üretirler. Yani 100 beygir bir benzinli araba 75 beygir dizel bir arabadan daha az güce sahip olabilir. Elektrikli arabalarda ise motor tekerlere her an aynı miktarda torku iletebilir. Yani elektrikli araba 100KM hızla da gitse 5 KM hız da yapsa aynı miktarda tork üretir.
Araç KW ve HP değeri nedir?
Motor gücü bir aracın hızlanması, kalkış yapması ve en fazla erişebileceği hız değerinin oluşmasında beygir gücü etkilidir. Beygir gücü genel olarak 1 atın 75 kilogramlık bir yükü 1 metreye kadar yer değiştirmesine harcamış olduğu güç olarak tanımlanmaktadır. Burada halk arasındaki tanımın hatalı olduğu belirtmekte fayda vardır. Çünkü genellikle 100 beygir gücü denildiği zaman 100 tane beygirin bir araya gelerek oluşturdukları güç anlaşılmaktadır. Oysa bu değer 100 beygirin bir ağırlığı 1 metre kadar yer değiştirmesi değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Aracın motor gücü, beygir gücü birimleriyle ölçülür. Beygir gücü, aracın motorunun yaptığı işi yapan güç birimidir. Mekanik bir iş birimidir ve 745,7 watt’a eşittir. Bir aracın üretebileceği beygir gücü miktarı, ağırlığına, boyutuna, ivmesine ve diğer faktörlere bağlıdır.
Motor Hp nasıl hesaplanır?
Aracın motorunun beygir gücü ölçüsü, torkun krank milinin dönme hızı ile çarpılmasıyla hesaplanır. Tork, kuvvetle ilişkilidir ve dönme hızı, bir motorla belirli bir süre içinde ne kadar iş yapılabileceğini belirler. Beygir gücü (hp), SI sisteminde kullanılan bir güç birimidir. 1 hp, 745,7 watt’a eşittir. Motor beygir gücü (HP), krank milinde ölçülen motor torku ve hızından hesaplanır. Tork, krank mili kasnağına bağlı dinamometre adı verilen bir aletle ölçülür. Hız ölçümü, bir takometre kullanılarak veya krank mili kasnağının dönüş hızını bir stroboskop veya flaş ışığı ile doğrudan ölçerek yapılabilir.
Aracın Sahip Olduğu Beygir Gücü Ölçüsü Nedir?
Bir araçta yer alan beygir gücünü hesaplamayı istiyorsanız, ruhsatınızda yer alan kilowatt gücüyle 1.342 değerini çarpmalısınız. Böylece aracınızın beygir gücünün ne kadar olduğunu hesaplayabilirsiniz. Motor beygir gücü (HP), bir motorun gücünün bir ölçüsüdür. Bu, KW veya HP olmak üzere iki şekilde ölçülebilir. KW terimi kilovat anlamına gelir. Bir de bu ölçü elektrik gücünün bir ölçüsüdür. HP terimi, beygir gücü anlamına gelir ve mekanik gücün bir ölçüsüdür. Sonuç olarak beygir gücü, işin yapılma hızı olan gücün bir ölçüsüdür. Bu bir aracın maksimum seviyede ulaşabileceği güç seviyesini göstermektedir.