Arabaların yol tutuşu aşamasında önemli bir görevi olan lastiklerin zamanla aşınması durumu karşımıza çıkar. Genellikle rot ayarı bozuk araçlarda lastik aşınması görülür. Aynı zamanda lastiklerin belirli bir kullanım ömrü bulunduğundan dolayı bu tür lastiklerin kullanımında son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.
Genel olarak lastiklerin aşınmasının nedenlerini dış etkenler ve sürücü kullanımı olarak ikiye ayırmak mümkündür. Yolların bu aşamada lastiklerin yıpranması üzerinde büyük etkileri bulunur. Eğer yollar istenilen özellikleri taşımıyor ise, bu durumda lastiklerin daha kolay aşınması durumu karşımıza çıkar. Aynı zamanda lastiklerin uzun süre bozuk yollarda sürülmesi ayarlarının bozulmasına neden olabilir.
Rot ayarı ve ön takım ayarında bozukluk
Aracın ön düzenin de problemler varsa rot ayarı doğru olmayacak ve açılarda sorun olduğu için lastiklerin aşınmasına neden olacaktır. Lastikler de aşınma varsa öncelikle rot ayarı yapan bir yere gitmenizi ve aracınızın kontrol edilmesini tavsiye etmekteyiz.
Ön takımda bulunan rotil, rot başı, salıncak ve aksların arızası durumunda lastikler aşınmaya başlayacaktır. Her bakımda bunların kontrol edilmesi gereklidir.
Arabaya Göre Lastik Özellikleri
Arabaların lastiklerinin aşınmasının bir diğer nedeni de arabanın özellikleridir. Arabaların gerek tork miktarı gerekse de diğer özellikleri arabalarda lastik aşınmasına neden olur. Güçlü arabalarda daha fazla devir sayısına daha kısa sürede ulaşıldığından dolayı lastiklerin daha çabuk yıpranması durumu karşımıza çıkar. Aynı zamanda arabanın motor gücünün ve diğer özelliklerinin bu aşamada ön plana çıktığı söylenebilir.
Yine lastik ne kadar çok döner ise o kadar çabuk yıpranır diyebiliriz. Söz konusu araba lastiklerinin bu tür detaylarının yanı sıra hava koşulları da yıpranma payı içerisinde önemli bir yer tutar. Günümüzde arabaların bu tür özellikleri nedeni ile belirli bir ömre sahip olması beklenir.
Lastik Aşınmasında Sürücü Etkileri
Belki de arabaların lastiklerinin yıpranmasında en büyük pay sürücü alışkanlıklarıdır. Arabanın lastiklerinde hava bulunmaması ya da arabaya aşırı yük yükleme gibi nedenlerden dolayı arabaların lastiklerinin daha kısa sürede yıpranması durumu karşımıza çıkar. Aynı zamanda arabanın hızlı sürülmesi ya da yola göre sürüş hızının değiştirilmemesi gibi nedenlerden dolayı lastiklerin daha hızlı erimesi ortaya çıkabilir.
Bu tür nedenlerin dışında gerek kış lastiklerinin gerekse de yaz lastiklerinin belirli bir kullanım ömrü bulunur. Kullanım ömrü geçmiş ve kabak olmuş lastiklerin değiştirilmesi gerekir. Lastikler yol tutuş ve sürüş emniyeti açısından önemli olduklarından dolayı bakımlarının yapılması ve gerektiğinde değiştirilmesi önem taşır. Kış aylarına girildiğinde ise kış lastiklerinin takılması gerekir.
Aşınmış lastik nasıl anlaşılır?
Lastiğinizin aşınıp aşınmadığını gözle kontrol ederek dahi anlayabilirsiniz. Bunun için lastiğinizin dış katmanlarına ve havasına vs bakmanız gerekir. Aşınmış bir lastik, çok fazla kilometre kat etmiş ve dişlerinin bir kısmını kaybetmiş bir lastiktir. Yeni bir lastiğin yanlış şişirme veya hizalama sorunları nedeniyle aşınması da mümkündür. Bu arada aşınmış bir lastik yolda daha az tutuşa sahip olacaktır. Bu da ıslak koşullarda iyi durmayabileceği anlamına gelir. Ayrıca suda kızaklama ve aracın kontrolünü kaybetme riskinizi artırır. Lastiklerinizi düzenli olarak aşınma, hasar ve sızıntı belirtileri açısından kontrol etmeniz önemlidir. Lastik aşınırsa kazaya neden olabilir. Aşırı derecede aşınmış lastikler, yolda sürerken aşırı ısınmaya neden olabilir ve bu da lastik basıncının düşmesine neden olabilir ve aracınızın genel performansını etkileyebilir.
Lastiklerin orta kısmından aşınmasına ne yol açar?
Lastiklerin orta kısmının aşınmasının temel nedeni, düşük bir şekilde şişirilmiş olan lastiklerdir. Bir lastik yetersiz şişirildiğinde, lastiğin dış kenarları tasarlandıklarından daha fazla ağırlık taşımak zorunda kalır. Bu, lastik sırtının düzensiz aşınmasına ve erken bozulmasına yol açar. Ayrıca kötü yol tutuşa neden olur ve sürüşü daha tehlikeli hale getirir. Aşırı şişirilmiş lastikler, lastiğin diğer bölümlerine göre yol yüzeyiyle daha fazla temas halinde olduklarından, sırt yüzeyinin diğer bölümlerine kıyasla merkezde daha hızlı aşınırlar. Az şişirilmiş lastikler ayrıca, lastiğin sırt bölgesinin dış kenarlarına baskı uygulayan artan yuvarlanma direnci nedeniyle merkezde daha hızlı aşınır. Bundan dolayıdır ki lastiklerinizi havasına her zaman dikkat etmek gerekmektedir.
Lastik ne kadar sürede iner?
1 yıllık süre içerisinde 30 psi değeri bulunan bir lastiğin 24 psi değerine kadar düşebildiği bilinmektedir. Burada hava koşulları ve lastiklerde yer alan basınç miktarı vs gibi kriterler doğrudan etkilidir. Bir de aracınızda kullandığınız lastik özellikleri de bu süreye doğrudan etki eder. Sonuç olarak aşınan lastik sırtı miktarı, arabanızı ne sıklıkta kullandığınıza bağlıdır. Yine aracınızı yılda kaç km yol kat ettiğinize bağlı olarak lastiğinizin havasının inme süresi de değişiklik gösterecektir. Bununla birlikte çok fazla araç kullanmasanız bile hava koşulları, yol yüzeyi ve sürüş tarzı gibi lastiklerinizin ömrünü azaltabilecek başka faktörler de vardır. Sonuç olarak aracınızın lastiklerini düzenli aralıklar halinde kontrol etmeniz her zaman önerilmektedir.