Hususi otomobillerin iki yılda bir, kamyon ve kamyonet olarak geçen ticari araçların ise yılda bir kez girdiği muayene, bazı ufak detaylarda sıkıntı çıkararak tekrar muayeneye girmeye sebebiyet veriyor. Muayeneden kalmamak için aracınızda herhangi bir arıza/sorun olamaması gerektiği gibi bazı ekipmanları da bulundurmanız gerekiyor. Bunların dışında ise fabrika çıkışı olmayan LED farlar, muayene esnasında sorun çıkarabiliyor. Halojen farlar yerine takılan LED farlar muayeneden geçer mi?
LED Far Nedir?
Öncelikle LED farın yapısına bakmamız gerekir. Normalde araçların çoğunluğu halojen (standart) farlar ile fabrikadan çıkarak satılıyor. Fakat artık lüks olarak geçen araçların çoğunluğunda halojen farlar yerine LED farlar kullanılıyor. Fabrika çıkışı LED far olan araçlar, muayeneden sorunsuz bir şekilde geçebiliyor çünkü fabrika aracın en ince detayına kadar mühendislik ile LED far kullanıyor ve ne araç için ne de seyahat esnasında karşıdan gelen aracı kullanan sürücü için bir sorun çıkarmıyor. Fakat bu konu sonradan takılan LED farlar için biraz karışık.
Sonradan Takılan LED Farlar Muayeneden Geçer mi?
Sonradan takılan LED farlar muayeneden hafif kusurlu olarak geçer. Bunun sebebi ise standart olarak araçlar fabrikadan halojen farlar ile çıkıyor ve aracın tüm yapısı buna göre hazırlanıyor. Sonradan LED far takıldığında, farların çıkarmış olduğu ışığın yayılması sapabiliyor. Bu sapma sonucunda araç yolu aydınlatamadığı için sürücü için sorun olabiliyor. Bu sorun sadece araç sahibi için değil aynı zamanda karşı yönden gelen araç sürücüsü için de oluyor ve görüşü kapatıyor. Bu yüzden LED far muayeneden geçer mi sorusuna hafif kusurlu olarak geçer cevabını verebiliriz.
Bazı LED far takılı araçlar muayeneden gaz deşarjlı far denilip ağır kusur bulunarak muayeneden geçemeyebiliyor. Bunun için yapmanız gereken muayene sonunda itiraz etmeniz ve bu farın Xenon değil LED far ampullü olduğunu belirtmeniz gerekiyor. Xenon farlar, gaz deşarjlı olduğu için muayeneden ağır kusurlu bulur ve geçmez. LED far ampulleri gaz deşarjlı değildir. Muayene sonrasında yaptığınız itiraz incelenir ve yüksek ihtimal LED far takılı aracınız muayeneden geçer.
Led Far Takmanın Cezası Var mı?
Günümüz de beyaz ışık veren ve oldukça tercih edilen kendinden soğutmalı olan led ampüllerin herhangi bir cezası yoktur. Fakat sonradan takılma olan ledlerde far kontrol ayarı ve uygun olduğuna dair onay alırsanız çok daha iyi olacaktır.
Halojen Far Mı LED Mi?
Araçlarda yıllardır halojen farklar kullanılmaktaydı. Fakat LED teknolojinin ucuzlaması ve gelişmesi ile birlikte araçlarda da bu teknolojiden yararlanılmaya başlandı. Ledler beyaz ışık yayar. Haliyle çok karanlıkta ve siste görüş açısı daha net olur. Fakat içinde akım düzenleyen bir çip kullanılır. Bu çipin ısınmaması içinde soğutucu bir sistem gerektirir. Yine LED farların aydınlatma mesafesi çok daha yüksektir. Halojen farın LED karşısında tek artısı uygun fiyatıdır. Genel olarak hem halojen farların hem de LED farların kendine özgü özellikleri vardır. Burada halojen farların geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde her zaman popüler olduğunu ifade edebiliriz. Ancak artık gün geçtikte LED farlar halojen farların yerini almaya başlamıştır.
LED Farlar Göz Alıyor Mu?
LED farların aydınlatma mesafesi yüksek olduğundan ve daha güçlü bir ışık yaydığından göz alabilir. Bu nedenle araçlara sonradan LED farı takılması önerilmemektedir. Fabrika çıkışı LED fara sahip araçlarda bu durumun yaşanmaması için farların açıları ayarlanır. Halojen farların arkasında reflektör bulunur. LED farklarda ise mercek vardır. Bu nedenle halojen ampul yerine LED ampul takıldığında ışık dağılacak ve göz alacaktır. Bu da sürüş güvenliğini ciddi anlamda sıkıntıya sokacaktır. Özellikle bu tarz bir far kullanıyorsanız aracınızın far ayarını mutlaka yaptırmalısınız. Ancak bu sayede sürüş güvenliği konusunda bir sorun yaşmazsınız. Bir de bu tür farların yüksek ışık yayma kabiliyetine sahip olduğunu unutmamak gerekmektedir. Bundan dolayı uzun farları açarken dikkatli hareket etmenizde fayda vardır.
LED Far Ömrü Ne Kadar?
LED farlar 15 yıl boyunca sorunsuz şekilde kullanılabilmektedir. Bu süre halojen farlardan oldukça yüksektir. Fakat halojen farların bozulması durumunda sürücüler bir ampul takarak tamir gerçekleştirirken LED farların tamamen değiştirilmesi gerekir. Fiyatlar tamamen aracın marka ve modeline binlerce lirayı bulabilir. Eğer yanan çiplerden 3’te 1’i işlevsiz hale gelmişse bu durumda farın değişmesi gerekir. Genel olarak farların ömrüne dair net bir süre vermek yerine farların kullanım özelliklerine bağlı olarak değişen bir süre içerisinde kullanabildiklerini ifade edebiliriz. Burada aracın bulunduğu yerin coğrafi özellikleriyle iklim yapısının dahi etkili olduğunu unutmamak gerekmektedir. Dolayısıyla farların kullanım ömrü söz konusu olduğu zaman karşımıza birbirinden farklı sürelerin çıkması gayet doğaldır.
LED Far Tamir Edilir Mi?
LED farlar bozulduğu zaman tek tek değiştirilmesi mümkün olmamaktadır. Farın komple değiştirilmesi gerekir. Fakat farların üzerinde ya da altında bulunan gündüz farı denilen tek şerit şeklinde ki farların tamiri yapılabilmektedir. Bunun için önce LED’in önünde ki muhafaza çıkarılır. Sonra hasarlı LED tespit edilir. Çip yerinden sökülür ve yenisi lehimlenir. Daha sonra muhafaza yerine oturtulur. Genel olarak arızalanmış olan farların tamirine yönelik farklı teknik ve yöntemlerin devreye girdiklerini rahatlıkla ifade edebiliriz. Burada tamir işleminin doğru bir şekilde yapılması için alanında uzman olanların sürece dahil olması şarttır. Bir de tamir işlemin yapılıp yapılamayacağı konusu taamıyla fardaki arızanın kaynağına ve derinliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
LED Far Neden Bozulur?
LED farlar her ne kadar dayanıklı olsalar da üretim hatalarından dolayı kısa sürelerde yıpranabilir. LED’in doğru şekilde lehimlenmemiş ve montajlanmamış olması bu sebeplerden biridir. LED farın ısınması da bozulmasına neden olur. Bazı araçlarda soğutma sistemi yeterli olmayabilmektedir. LED’leri besleyen devrelerde akım sınırlaması olmaması da bozulmaya sebep olur. Akünün bozulması da farların bozulmasına yol açar. Farların bozulmasında aracın sürüş stili de etkilidir. Özellikle engebeli arazilerde yoğun olarak kullanılan araçlarda far arızasıyla sıklıkla karşılaşmak mümkün olur. Bir de farların arızalanmasının temel nedenlerden birisi de araçlardaki elektrik sistemlerinde meydana gelen arızalardır.
LED Far Kaç Lümen Olmalı?
Farların aydınlatması için en az 6.000 lümen değerinde olması gerekmektedir. Bundan daha az değerlerde aydınlatan farların akşamları sağladığı görüş açışı yeterli olmayacaktır. Trafik güvenliği açısından da 8.000 lümenden yüksek olmaması doğru olacaktır. Ayrıca LED’lerin doğru şekilde odaklanmış olması da önemlidir. Yoksa yeteri kadar yolu aydınlatmayacaktır. Yine ışığın yola odaklanmış olması sürücü kabinine vurmaması da önemlidir. Burada far tercihlerini yaparken kendi aracınızın marka ve modelini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir de aracınızı kullanacağınız arazi yapısına tercih ettiğiniz farın lümen sayısına da dikkat ediyor olmalısınız. Ancak bu sayede tam olarak beklediğiniz etkiye sahip farlara sahip olabilirsiniz.
LED Far Takarken Nelere Dikkat Edilmeli?
LED farların araca takılmasında ve mercek ayarının yapılmasında bir servisten yardım almak en doğrusu olacaktır. Fakat tek başına takacaksanız öncelikle kontağı ve farları kapatmayı unutmayın. Bazı LED ampullerde artı eksi kutupları olabilmektedir. Buna dikkat etmeniz elzemdir. Yanlış takmanız LED ampule zarar vermez. Ama ampulünüz yanmayacaktır. Ampulü takıp aracı çalıştırdıktan sonra aracınızda uyarı çıkıyorsa canbus adı verilen bir kontrol devresi takmanız gerekebilir. Özetle farları takarken mutlaka alanında uzman olanlardan hizmet alıyor olmanız gerekir. Ancak bu sayede tam olarak beklentinizi karşılayacak bir şekilde farlardan istediğiniz etkiyi elde edebilirsiniz.
LED Far Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Aracına LED far almak isteyen sürücüler parlaklığına, ışığın nasıl dağıldığına, renk tonuna, kullanım ömrüne, kullanılacak ampulün modeline dikkat edilmelidir. Ucuz fiyatlı LED ampuller tercih etmek ilerleyen dönemlerde sorunlar çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle yüksek kalitede LED’ler seçilmelidir. Bilindik markalarının ürünlerini seçmek sürücülerin memnun kalmasını sağlayacaktır. Beyaz renkli 6.000 Lümen değerinde bir ampul yeterli olacaktır. Bu aşamada far tercihlerinde bulunurken mutlaka kendi aracınızın marka ve modelini de dikkate alıyor olmanız gerekir. Ancak bu sayede aracınızın modeliyle tam uyumlu bir etkiyi ortaya koyabilen farlara sahip olursunuz. Unutmamak gerekir ki kaliteli bir far demek; güvenli sürüş anlamına gelir!
Hangi Marka Led Ampul Daha İyi?
LED ampuller arasında BeamTech markası önde gelmektedir. Düşük tüketime sahip, 35.000 saat ömrü sahip ampuller üretmektedir. Auxbeam markası da sürücüler tarafından tercih edilmektedir. Yüksek ve düşük sıcaklıklara dayanıklı bir markadır. Fluxbeam markası da kaliteli markalardan birisidir. 2 yıllık garantisi bulunmaktadır. Vorock markası da yüksek lümen değerlerine sahip ampulleri ile ön plana çıkmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında led ampül söz konusu olduğu zaman karşımıza geniş bir ürün yelpazesi çıkmaktadır. Burada ampul tercihinde bulunurken aracınızda kullandığınız farların özelliklerini dikkate alıyor olmanız gerekir. Bu sayede tam olarak beklediğiniz özelliğe sahip olan farları kullanırsınız.
2016 Caddy aracımın far ışığından memnun değilim. Nasıl bir led önerirsiniz , yardımcı olur musunuz?