LPG’li olan araçların ortak sorunlarından birisidir kesiklik yapması, titremesi, gaz yememesi veya stop etmesi. Bu gibi durumların birçok sebebi olmaktadır. Öncelikle aracın benzinde sağlam çalıştığından emin olunmalıdır. Benzinde normal çalışıyorsa artık sorunların çözümü için LPG sistemini inceleyebiliriz.
Araba Lpg de Neden Tekleme Yapar ?
LPG’li araçlarda tekleme genellikle lpg beyninden (regülatör) kaynaklanmaktadır. Beyinde oluşan bir takım ayarsızlık hemen aracı teklemeye mahsur bırakır ve stop etme, çekmeme gibi sorunlar meydana getirir.
Bu gibi işlerde hemen en basitinden bir gaz ayarı çektirilmelidir. Bunun için karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır bilmeniz gerekir.
Lpg ilk çalıştırmada gaz yememe
Bu sorun LPG li birçok araçta görülmektedir. İlk çalıştırmada gaz yememe gibi sorunlar varsa ilk bakılması gereken yer gaz ayarı olacaktır. Gaz ayarı bozuk bir araçta sabahları ilk çalışmada tekleme gaz yememe sorunları görülür. Gaz ayarında bir problem yok ise sırasıyla buji, buji kabloları ve lpg beyni kontrol edilmelidir. Ayrıca avans ayarının bozuk olması durumunda da sabahları gaz yememe meydana gelebilir.
LPG de tekleme gaz yememe neden olur ?
LPG’de sık sık tekleme ve gaz yememe gibi durum söz konusu ise ilk kontrol edilmesi gereken yer lpg beynidir. LPG beyni içinde ki diyafram zaman içerisinde çatlayabilmekte ve bu şekilde tekleme ve gaz yememe gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Karbüratör temizliğine önem verilmelidir. Bu yüzden de tekleme boğulma gibi sorunlar meydana gelmektedir.
Gaz filtresi değişimi yapılmalıdır. Kirli gaz filtresi gazın geçişini engeller ve tekleme meydana gelir.
Hava girişlerinin yeteri kadar açık olduğundan ve hava aldığından emin olmalısınız. Hava almayan araba , gazı yakamaz ve boğulma meydana gelir.
Karbüratör almaması gereken yerlerinden hava alıyorsa bakımları yapılmalıdır. Hava alan karbüratör de fazla yakıt tüketimi ve düzensizlik görülür.
Yukarıda ki işlemler yapıldıysa ve hala araba teklemeye devam ediyorsa son çözüm lpg regülatör değişimidir.
LPG basınç ayarı bozuksa ne olur?
Şayet aracınızda LPG basınç ayarı sorunu yaşarsanız bu doğrundan aracınızın rölanti devrini ve performansını olumsuz yönde etkiler. Hatta LPG basınç ayarı bozuksa, aracın motorunun çalışmaması da mümkündür. Araç LPG basınç ayarının bozulması çeşitli sorunlara yol açacaktır. Öncelikle gaz basıncını ve motora giren gazın hacmini ayarlayamazsınız. İkincisi, silindirdeki yakıt miktarını kontrol etmenin bir yolu yoktur. Son olarak bu arıza zaman içerisinde arabanızın motorunda ciddi hasara neden olur. Çünkü LPG ayarının bozuk olması doğrudan aracınızın regülatörünün de basıncında değişimlere neden olacaktır. Bu da motora çok daha az ya da düzensiz bir şekilde yanıt gitmesi anlamına gelir. Bir de böyle bir arıza durumunda gaz ve benzin enjektör sürelerinde de ciddi bir sapmayla karşılaşırsınız.
LPG beyninin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Arabanın LPG beyni bozulursa, arabanın durmasına ve tekrar çalıştırmakta zorlanabilirsiniz. Arabanızın LPG beyni hasar görmüşse aşağıda sıraladığımız belirtileri yaşama olasılığınız yüksektir;
Motor suyuna gaz karışıyorsa
Rölantide net bir bozukluk varsa
Gaz tüketimi ciddi şekilde artarsa
Sabahları beyinde donma yaşanıyorsa
Araba normalden daha yavaş çalışıyorsa
Motorun içinden anormal bir ses duyuyorsanız
Sabahları aracınızı çalıştırdığınızda motor geç çalışıyorsa
Bu tarz sorunlara karşılaştığınız zaman aracınızın LPG beyninde sorun yaşıyorsunuz demektir.
LPG röle arızası nasıl anlaşılır?
LPG rölesi arızalanırsa, motorun yüksek devirde stop etmesine neden olur. Özellikle aracınızda ciddi anlamda bir tekleme sorunu yaşıyorsanız aklınıza ilk gelen şeylerden birisi de LPG rölesi arızası olabilir. Bu gaz kesici aracınızın performansını doğrudan etkiler. Dolayısıyla bu parçada meydana gelen arızanın belirtileri de oldukça belirgindir. Bu aşamada özellikle aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırmanız önerilmektedir. Çünkü bir araçta tıkanmış filtre varsa bu zaman içerisinde gaz kesicinin de arızalanmasına neden olur. Bu aşamada aracınızın seri bir şekilde servise götürülmesi gerekir. Diğer türlü çok daha fazla miktarda arızaların yaşanılması ve daha maliyetli tamiratlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur.
LPG enjektör arızası nasıl belli olur?
Aracınızda LPG enjektörü arızası genellikle güç kaybı, düşük yakıt verimliliği ve/veya tekleme ile gösterilir. LPG enjektör arızasının ortaya çıkması; kendini net bir şekilde hissettiren belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Arızalı bir enjektörün en yaygın belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Motor teklemesi veya stop etme sorunu yaşanması
- Aracın normalden çok daha fazla miktarda yakıt tüketmesi
- Araçta kötü rölanti ve çalışmama sorunlarının yaşanıyor olması
- Bir de egzoz borusundan aşırı duman çıkıyor olması
LPG enjektör arızası birkaç farklı şeyden kaynaklanabilir. En yaygın neden, vanayı açan ve kapatan parça olan hatalı bir diyaframdır. Diyafram hasar görmüş veya çatlamış olabilir. Bu da açık konumda kalmasına neden olabilir. Bu, yakıtın sistemden doğru şekilde akmasını önleyecektir. Bu sorunlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, sorunu mümkün olan en kısa sürede kalifiye bir tamirciye teşhis ettirmek önemlidir.
LPG diyafram arızası nasıl anlaşılır?
LPG diyafram arızası ciddi bir arıza olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tarz bir arıza yaşadığınız zaman aşağıdaki belirtiler muhtemelen karşınıza çıkacaktır;
- Araçta güç eksikliği yaşanması
- Kaba ve düzensiz rölanti devri sorunu
- Araçta hızlanmada birtakım sorunların yaşanması
Bir LPG diyafram arızasının, bir tür test ekipmanı olmadan tespit edilmesi zor olabilir. Aracınız kötü çalışıyorsa, herhangi bir parçayı değiştirmeden önce yakıt sistemiyle ilgili herhangi bir sorunu ortadan kaldırmak için tamircinize bir yakıt basınç göstergesi ve OBD tarama aleti ile bir inceleme yaptırmanız faydalı olabilir. Böyle bir durumda aracınızı seri bir şekilde tamirciye götürmeniz de önerilmektedir.