Her geçen gün trafiğe çıkan araçların sayısı artmaktadır ancak riskleri de vardır. Aynı anda binlerce sürücünün trafiğe çıkması olası kazaları da beraberinde getirmektedir. Kimi zaman ölümcül kaza yapan araçların satışa sunulması veya trafiğe çıkması gibi durumlarda ters köşe olabilmektedirler. Günümüz de trafik polisi çevirme yaptığı vakit bir farınız yanmadığı için uyarı alabilirsiniz. Pert araçlar ise bir hayli biraz daha farklıdır görünüşte bir takım şeyler varsa kesinlikle uyarı veya ceza almaktadırlar ancak onarılmış araçlar için durum esnektir ceza almayabilirler.
Ancak şu kesindir ki kaza yapan aracın hangi parçası hasar almışsa ilk günkü gibi orijinal gözükemez.
Kasko Sigortası Genel Şartları B.3.3.1.2 maddesinde tamir ücretlerinin sigortalı aracın kazası gerçekleşeceği tarihte ki değerini azaltması durumunda aynı zamanda uzman raporu ile taşıtın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilebilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılmaktadır.
Kaza yapan kişi aracını da onarabilecek bir durumda ise gerekli yerlere müracaatta bulunup trafikten çekilmiştir ibaresi kaldırılabilir durumdadır.
Dolayısıyla geçmişte geçirilmiş bir kaza olarak kalıyor. Pert kayıtlı araç tamiri sonrasında ise kasko masrafları ile birlikte araç trafiğe dahil edilir. Ekspert tarafından incelemeye alınan araç %70 oranında değer kaybettiği gözlemlenmesi durumunda pert damga yemektedir ve aracın kendisine kullanılamaz raporu verilmektedir.
Pert aracın trafiğe çıkması ile çok büyük bir risk taşımaktadır yola çıktığı vakit beklenmedik bir anda arıza verebilir ve diğer sürücüler veya yayaların hayatını riske atmaktadırlar.
Pert Kayıtlı Araçlar Hangi Şartlarda Trafiğe Çıkabilmektedirler?
Araçta trafik kazası sonucunda hasar görüldüğü kadar büyük değilse ve onarılması mümkünse bu şartlar ile gerekli evraklar da temin edileceği vakit trafiğe çıkabilmesi mümkündür.
Sigorta şirketleri uygun görülen araçları tamir etmekte ve gereken masrafları karşılayabilmektedir. Bunun yanında tüm masrafı da karşılamazlar. Bu koşullar içerisinde araçtaki zararın büyüklüğü de küçüklüğü de inceleme altına alınmaktadır. Kısaca araç gerekli şartları sağlamazsa trafiğe çıkamamaktadır. Pert araçlardaki koşullar kesinlikle trafiğe uygun olmak zorundadır yoksa trafiğe çıkamaz.
Pert çekme belgeli araç alınır mı?
Evet, pert çekme belgeli araç satın alınabilir. Ancak bu tür işlemlerde dikkatli hareket etmekte fayda vardır. Genellikle uygun fiyatlı bir şekilde araç satın almak isteyenler pert çekme belgeli araç satın alırlar. Yine yedek parça olarak kullanmak üzere tamirciler de pert çekme belgeli araç satın alabilirler. Ancak bu tarz bir araç satın alacaksanız araca dair kapsamlı bir ekspertiz çalışması yaptırmanız gerekmektedir. Sonrasında aracı bir noter vasıtasıyla satın alabilirsiniz. Satın alma işlemi sonrasında trafik tescilden evrakları almalısınız. Sonrasında aracın muayene istasyonuna götürülmesi gerekmektedir. Bu aşamada aracın öncesinde ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesi ve olası tamir edilmesi gereken yerler varsa tamir edilmesi şarttır.
Pert ve Hasarlı Araç Arasındaki Fark Nedir?
Hasar kayıtlı araç herhangi bir kazaya karışmış ancak ağır bir hasarı bulunmayan araçlardır. Pert olarak tanımlanan araçlar ağır hasar görmüş araçlardır. Bu araçlar genellikle tamir masrafı aracın kendi fiyatına yakın olduğu zamanlarda perte ayrılmaktadır. Bu işlem genellikle sigorta firmaları tarafından yapılmaktadır. Genellikle takla atan ya da kaza sırasında hava yastıkları açılmış olan araçlar pert olarak sınıflandırılmaktadır. Yine ağır hasarlı kazaların yaşanılması sonrasında araçta büyük çaplı tamir masrafları oluştuğu zaman da pert duru ortaya çıkmaktadır. Hasarlı araçsa herhangi bir kazaya karışan ve tamir görmüş olan araçlar için geçerlidir.