Radyatör Hortumu Neden Şişer ?

Araçlarımızda ki radyatör hortumlarının şiş olup olmadığını kontrol etmek oldukça kolaydır. Araç çalıştığı andan itibaren radyatör hortumlarının standart sertlikte olması gerekir. İçeride basınç olduğundan dolayı belli bir sertlikte olacaktır. Bu durum birçok kullanıcı tarafından karıştırılmaktadır. Çalışan bir araçta su hortumları çok yumuşak olmaz. Basınçtan ötürü sertlik olur ve buda normal bir durumdur. Şimdi hangi durumlarda radyatör hortumları şişer, taş gibi olur bunlardan bahsedelim.

Arabanın Su Hortumu Neden Şişer ?

Araçlarda su hortumları şişmesi ;eski hortum, termostat sistemi, LPG regülatör gibi birçok parçadan dolayı kaynaklanabilir. Bunları tek tek açıklayalım.

#1 Termostat arızası su hortumunda şişme yapabilir

Termostat arızası sonucunda radyatör hortumları sertleşebilir

Araç da bulunan termostat geç açıyorsa hortumlar şişebilir. Geç açtığından ötürü motor su sıcaklığı yükselir ve hortumların şişmesine sebebiyet verecektir. Termostat kontrolü bir usta tarafından yapılmalıdır.

#2 LPG Regülatör arızası hortum şişmesine neden olur

LPG regülatör içerisinde diyafram dediğimiz bir parça bulunur. Bu kauçuk bir parçadır. Motorun vakumunu ve ne kadar gaz basılacağını ayarlayan ve sıcak suyunda gaza basılmasını engelleyen bir parçadır. Diyafram sürekli sıcak ve soğuğa maruz kaldığından dolayı diyafram sertleşiyor ve yırtılıyor. İçeride ki gaz da soğutma sistemine geçiyor. Kısacası soğutma suyuna gaz karışınca radyatör hortumlarının şişmesine neden oluyor. Radyatör kapağını açtığınız zaman gaz kokusu ve gaz çıkışı oluyorsa regülatör arızalanmış demektir. Regülatör değişimi olması gerekmektedir.

#3 Üst kapak contasının yanması radyatör hortum sertliği yapar

Üst kapak contası yanması sonucu hortumlar basınçtan dolayı şişer

Conta yandıysa motor içerisinde ki basınç soğutma sistemine geçmektedir. Basınç sürekli hortumların içerisinden geçerek hortum sertleşmesine neden olmaktadır. Contası yanık bir araçta hortumlar çok serttir ve hatta uzun süre kullanılırsa hortum patlaması yaşanmaktadır. ( Bakınız: Conta yanması nasıl anlaşılır )

#4 Eski radyatör hortumu sertleşebilir

Uzun yıllar değişmeyen radyatör hortumları sertleşebilir

Uzun süre değişmeyen radyatör hortumları sertleşebilir. Bu gibi durumda araç motor sağlığı bakımından bir sorun olmasa da eskimesinden dolayı yolda hareket halindeyken aniden patlayabilir. Radyatör hortumu patlarsa araçtaki soğutma suyu komple boşalır ve büyük masraflara sebebiyet verebilir. Radyatör hortumları uzun ömürlüdür ve değişim sağlanmalıdır.

Radyatör neden basınç yapar?

Radyatör hortumu ne kadar sert olmalı?

Radyatör hortumu kesinlikle çok sert olmamalıdır. Hatta şayet radyatör hortumunuz çok sertse böyle zamanlarda contası yanmış bir radyatör hortumundan söz etmek mümkündür. Bu da zaman içerisinde hortumun çok daha sertleşmesine neden olacaktır. Böylece zaman geçtikçe radyatör hortumunuzun patlama olasılığı da artış gösterecektir. Sonuç olarak radyatör hortumu oldukça biraz sert olmalıdır. Ancak bükülmesi zor olacak kadar sert olmamalıdır. Radyatör hortumu, motor bloğunu radyatöre bağlayan esnek, kauçuk bir borudur. Soğutma sıvısı motordan akarken, motordan ısıyı emer ve daha sonra hava ile soğutulduğu radyatörden geçer. Dolayısıyla bu parçanın mutlaka uygun standartlara sahip olması gerekir.

Radyatör hortumu ne kadar sert olmalı?

Radyatör neden basınç yapar?

Şayet genleşme kabı bir şekilde su eksiltiyorsa böyle durumlarda radyatördeki sıcaklık da artacaktır. Motor ise sürekli soğutulması gereken bir sistemi barındırmaktadır. Motoru soğutmak için kullanılan motor soğutma suyuyla genleşme kabında yer alan sıcaklık birleşince radyatörde basınç ortamı oluşacaktır. Radyatör motorun önünde bulunur ve ondan su pompasına giden bir hortuma sahiptir. Su pompası suyu radyatörden geçirir ve bu da onu soğutur. Dışarıdaki sıcaklık arttıkça motorun sıcaklığı da artar. Radyatör, çevredeki havadan daha sıcak olacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece araç kullanırken hareketsiz oturmaktan çok daha soğuk olur. Bu nedenle uzun yolculuklarda arabanız ısınır ve trafik durduğunda klimanızı kapatıp tekrar sürmeden önce en az beş dakika çalıştırmalısınız.

Radyatörde hava olduğu nasıl anlaşılır?

Radyatör hortumunun şişmesi normal mi?

Hayır bir araçta radyatör hortumunda bir şişme varsa bu bir sorunun varlığının işaretidir.  Bu aynı zamanda motorda yüksek bir basıncın oluştuğu anlamına da gelir. Yine radyatör hortumunun hafifçe şişmesi normal sayılabilir. Ancak bu şişme miktarı aşırıysa burada bir sorun var demektir. Bazı hortumların şişip patlamasının nedeni, çok fazla basınç altında olmaları veya aşırı ısıya maruz kalmalarıdır. Bu olduğunda, sonunda parçalara ayrılana kadar art arda genişleyip daralabilirler. Bazı hortumların şişmesi ve ardından patlamasının bir başka nedeni de profesyonel bir tamirci tarafından en başta doğru şekilde takılmamış olmalarıdır. Özetle Hortumun şişmesi motor tarafından üretilen ısıdan kaynaklanır ve bu hortumun genleşmesine neden olur. Motoru durdurduğunuzda, radyatör soğur ve orijinal boyutuna geri döner.

Radyatör hortumunun şişmesi normal mi?

Radyatör Üst hortum neden patlar?

Üst radyatör hortumu özel bir malzemeden yapılmıştır ve zamanla daha hassas bir hale gelebilir. Sonuç olarak, motorunuzu çalıştırdığınızda, aracınızın soğutma sisteminin bu kısmından sıcak soğutma sıvısı akar. Üst radyatör hortumu yıpranır bir hale gelir ve çatlarsa, soğutma sıvısı dışarı sızar ve motorunuzun diğer parçalarına zarar verir. Bu, sızıntının meydana geldiği yere yakınsa silindir kafasını ve hatta bujileri içerebilir. Dolayısıyla düzenli aralıklar halinde radyatör üst hortumunu kontrol etmenizde fayda vardır. Radyatör üst hortumunun patlamasının en temel sebebi; motorda yüksek bir basıncın oluşması ve hortumun zaman içerisinde yıpranmasıdır. Arabanız çatlamış veya kırılmış bir üst hortumdan soğutma sıvısı sızdırıyorsa, bu, soğutma sisteminizde arızalı bir termostat veya kapak contası sızıntısı gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Radyatör Üst hortum neden patlar?

Radyatör hortumu ne kadar sert olmalı?

Radyatör hortumu ne aşırı sert ne de aşırı esnek olmalıdır. Çoğu otomobil üreticisi, zamanla esnekliklerini kaybedebilecekleri için arabanızın hortumlarını her 100 bin kilometrede bir değiştirmenizi önerir. Üzerinde çok kilometre olan eski bir aracınız varsa, o zaman bazı hortumlarının yanı sıra aracınızın kayış ve filtre gibi diğer parçalarını da değiştirmenizin zamanı gelmiş olabilir. Bu arada aracınızın hortumlarının biraz sert olması normaldir. Bunun nedeni, yüksek çekme mukavemetine sahip malzemeden yapılmış olmalarıdır. Hortumun sertliği dayanıklılığını sağlar ve ayrıca yüksek sıcaklık veya basınç gibi aşırı koşullara maruz kaldığında zarar görmesini engeller.

Radyatör hortumu ne kadar sert olmalı?

Radyatör neden basınç yapar?

Motoru çalıştırdığınızda kalorifer fanı devreye girerek sisteme basınç verir. Bu, dışarısı soğukken havayı soğutma sisteminizden uzak tutmak içindir. Soğutma sisteminizde hava varsa, radyatör kapağınıza baskı uygulayarak sızıntı yapmasına neden olur. Ayrıca aracınızın ısınmasına veya hortum, kayış vb. diğer bileşenlerine zarar verebilir. Radyatör, soğutucunun içinden akmasını sağlamak için basınç uygular. Basınç olmasaydı, soğutma sıvısı doğrudan radyatörden dışarı akardı.

Radyatör neden basınç yapar?

Radyatörde hava olduğu nasıl anlaşılır?

Genel olarak radyatörde bir şekilde hava olup olmadığının öğrenilmesinin en pratik yolu; aracınız çalışma başladıktan ve motor ısındıktan sonra radyatör girişinde yer alan ana hortumun kontrol edilmesidir. Şayet bu hortumda aşırı bir şişme durumu varsa radyatörde hava vardır. Radyatörünüzde hava olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu, alt hortumu çıkarmak ve göbeğin içine bakmaktır. Radyatörden hava kabarcıkları çıktığını görürseniz, bu, içinde hava hapsolduğu anlamına gelir. Bu havadan kurtulmanın en iyi yolu, hava alma valfi ile tüm havayı dışarı atmaktır ya da bir valfiniz yoksa bir atölye vakumu kullanabilir ve tüm havayı dışarı üfleyebilirsiniz. Özetle soğutma sisteminizde herhangi bir yerde hava kaçağı varsa, hava radyatörünüze girecek ve soğutma sıvısını dışarı atacaktır.

Radyatörde hava olduğu nasıl anlaşılır?

Radyatör suyu fazla olursa ne olur?

Soğutma sisteminizde çok fazla su varsa, arabanız aşırı ısınır. Çünkü genleşme deposundan soğutma sisteminize giden tüm bu ekstra sıvı için hiçbir yer yoktur. Bu, aşırı ısınma nedeniyle kafa contaları veya çatlak kafalar gibi diğer bileşenlerde hasara neden olabilir. Soğutma suyunuzda yeterli su yoksa, hareketli parçaları için yeterli yağlama yoktur. Bu, motorunuzda ve diğer bileşenlerde erken aşınmaya neden olabilir. Su pompaları, içlerinde çok fazla su olması durumunda çark millerinin üzerinden fazla su tahliye edilinceye kadar otomatik olarak kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Sonuç olarak aşırı bir şekilde su varsa bu aracınızda basınca neden olacaktır.

Yorum yapın