Rölanti Neden Dalgalanma Yapar?

Araçlar da motorun özellikle olduğu yerde çalışırken stabil kalması ve çalışması şarttır. Bununla birlikte araç motorları rölantide çalışırken sürekli devirde değişiklik gösterebilir. Bu durumun görülmesi ile birlikte rölanti dalgalanması yada titremesi meydana gelir. Bazen bu dalgalanmaların artması ileri ile motor stop duruma geçebilir. Ayrıca tekleme sallama durumlar yaşanabilir.

Rölanti dalgalanması durumunda yapılacak İşlemler vardır. Araçların arıza durumlarında arıza tespit cihazına bağlanmak gerekir. Arıza tespit cihazındaki arıza kodları vardır. Bu kodlar ile arızalara çözüm sağlanır. Bununla birlikte arızaların temel sebebi rölantide titremedir. Bunu önlemek adına doğru arıza tespiti yararlı olacaktır.

Rölanti Dalgalanması ile Gaz Kelebeği Arasındaki İlişki Nedir?

Rölantide dalgalanma genellikle aracın boşta çalıştığı durumlarda oluşur.  Rölantide dalgalanma gaz kelebeğinin kirli olmasından oluşur. Genellikle bakım zamanı geçmiş olan hava filtreleri ve yağlardan gaz kelebeği kirlenir. Gaz kelebeğinin kirlenmesine engel olmak için gaz kelebeğini temizlemek ve bakımlarını yaptırmak önemlidir.

Gaz kelebeğinde gaz pedalında aynı oranda kelebek hava akışına izin verilir. Buda devirin artmasını,   uygun hava akışını sağlayarak motorun rölanti durumunda çalışmasını neden olur. Aynı zamanda devir saatinin dalgalanmasına sebep olan rölanti dalgalanmasını oluşturur. Dalgalanmam gaz kelebeğinden tespiti için aracın klima ve farlarını açmak ve yüksek akım çekilmesini sağlamak gerekir. Eğer rölantide düşme oluyorsa problem gaz kelebeğindendir.

Rölanti Dalgalanmasına Neden Olan Araç Sistem Arızları Nelerdir?

Araçta kontrolsüz ve boşa elektrik üretimi de dalgalanmaya neden olur. Buna istinaden araçta rölantinin stop etme gibi istenmeyen durumlar yaşanır. Bu dalgalanma sorunu gidermek için elektrik bakımlarının yapılması gereklidir. Ateşleme sisteminde  arabalarda oluşan sistem arızası rölanti dalgalanmasına neden olur. Aynı zamanda çalışmayan enjektör, distribütör, bobin, buji ve buji kabloları gibi sistemlerde düzensiz ateşleme ise rölantide dalgalanmaya sebep olur.

MAF sensörü yani akış metresi özellikle dizel araçlarda çalışan ve hava akışını kontrol etmeye yarayan sistemdir. Bununla birlikte içeriğinde motora gönderilecek havanın kütlesini kontrol eder. Böylelikle aracın elektronik kontrol sistemine sinyal yollar. Araçlardan oluşan arızada motora düzensiz hava gider. Bundan dolayı rölanti dalgalanması oluşur.

  • Rölanti dalgalanması durumuna sebep olan diğer nedenler şunlardır;
  • buji, buji tırnakları ve aralıkları bozulması/ yağlanması
  • Triger zincirinin bollaşması veya kayışın hatalı olması
  • Hava kaçağı
  • Karbüratör arızası
  • LPG ayarsızlığı
  • EGR arızası veya valfin bozuk olması,
  • Rölanti valfinin bozulması.
  • Silindir kapak contalarının arıza yapması gibi durumlardır.
Rölanti motorunun bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Rölanti devir ayarı nasıl yapılır?

Rölanti hızı, karbüratör üzerindeki fiziksel bir ayar ile değil, hava ve yakıt karışımı tarafından kontrol edilir. Bu, yeni bir sensör takılarak veya orijinaliyle aynı özelliklere sahip bir yedek sensör takılarak yapılabilir. Rölanti hızı, gaz kelebeği gövdesinin üzerinde gördüğünüz durdurucu vida ayarlanarak ayarlanabilir. Rölanti devri aynı zamanda motora ne kadar yakıt gittiği ile de kontrol edilir. Aracınıza çok fazla yakıt koyarsanız, zengin çalışır ve düşük rölantide çalışır. Aracınıza çok az yakıt koyarsanız, zayıf ve yüksek rölantide çalışır. Deponuzdaki yakıt miktarını her zaman mümkün olduğunca dolu tutmaya çalışmalısınız. Çünkü bu, motorunuzun en iyi verimlilik seviyelerinde çalışmasına yardımcı olacaktır.

Rölanti devir ayarı nasıl yapılır?

Rölanti motorunun bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Rölanti motorundaki arızanın en net belirtisi, aracınızın devri birden bire düşmesi ve ardında birden yükselmesiyle oluşan dengesizlik durumudur. Aracınızın rölantide çok yüksek veya düşük olduğunu fark ederseniz, rölanti hızını ayarlamak isteyebilirsiniz. Bu, genellikle gaz kelebeği gövdesinin altındaki bir vidayla yapılır, ancak bazı arabalarda karbüratör veya yakıt enjeksiyon sistemi üzerinde bir ayar bulunur. Motor soğuk ve sıcakken rölanti, hızlı rölanti değerinin biraz üzerinde olmalıdır. Ancak çok hızlı olmamalıdır. Çok yüksekse, arabanın daha hızlı çalıştığını ancak ısınmasının daha uzun sürdüğünü fark edeceksiniz. Çok düşükse, arabanız yavaş çalışacak ve ısınması daha uzun sürecektir.

Araba motoru neden sarsıntılı çalışır?

Buji Rolantiyi etkiler mi?

Evet, buji rolantiyi etkiler. Çünkü buji, aracınızın motorunun önemli bir parçasıdır. Silindirdeki yakıtı ateşler ve yanma işleminin başlamasına neden olur. Buji, ince bir bakır tel tabakasıyla sarılmış metal veya seramik bir çekirdekten oluşur. Elektrik bu telden geçtiğinde, silindirdeki yakıtı ateşleyen bir kıvılcım oluşturur. Şayet bujide arıza varsa motorunuz gürültülü çalışacaktır. Bir de rölanti de bu durumdan etkilenecektir. Sonuç olarak buji düzgün çalışmadığında, motorun sarsıntılı çalışmasına ve bazen arabanın stop etmesine neden olur. Bunun nedeni, bujilerin aracınızı çalıştırmak için aküden gelen elektrik akımını silindir kapağına aktarması ve yakıtı ateşlemesi gerektiğidir. Bu parçalardan herhangi bir sorun varsa, o zaman bu gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Buji Rolantiyi etkiler mi?

Lpg’li araçta rolanti dalgalanması neden olur?

Kimi zaman LPG ile çalışan araçlarda rölanti dalgalanması yaşanılabilir. Özellikle LPG enjektörlerinde bir arıza varsa aracınızın da rölantisi dalgalanacaktır. Rölanti dalgalanması aracınızın ateşleme sisteminde problem olduğu zaman meydana gelir. Ateşleme sistemi, motorunuzun silindirlerinde yakıtı tutuşturan ve yakan tüm parçaları içerir. Böylece motor ileri ve geri sorunsuz hareket edebilir. Bu sistemin herhangi bir parçası bozulur veya zarar görürse rölanti dalgalanmalarına neden olabilir. Sonuç olarak rölanti dalgalanmasına birçok şey neden olabilir. Ancak bunlardan biri kötü gaz kalitesi veya kirli gaz filtreleridir. Deponuzu yakın zamanda benzinle doldurduysanız ve bu sorunları yaşıyorsanız, bunun nedeni kötü gaz kalitesi veya kirli filtreler olabilir.

Lpg’li araçta rolanti dalgalanması neden olur?

Araba motoru neden sarsıntılı çalışır?

Araç motorunun sarsıntılı çalışmasının çok sayıda farklı nedeni olur. Sürüş sırasında sarsıntılı bir hareket, aşırı ısınmış bir motordan kaynaklanabilir. Yine lastik basıncınızdaki sorunlar veya ayar sorunları dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden dolayı araba motoru sarsıntılı çalışabilir. Sürüş sırasında sarsıntılı hareketler yaşarsanız, hızlandığınızda veya ani fren yaptığınızda tekerleklerin sallanması veya direksiyon simidi titreşimleri gibi işaretlere bakmanızda fayda vardır. Aracınızın sarsıntılı çalışması demek; motorunuzdan düşük performans ve düşük rölanti performans elde etmeniz anlamına gelir. Bundan dolayıdır ki araba motorunuzda bu tarz bir sorun varsa bir an önce tamire götürmelisiniz!

Yorum yapın