Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Nerdeyse tüm sürücülerin karşılaştığı bir durum olan trafik cezalarının çoğu zaman haksız yere kesildiği veya inisiyatifin her zaman vatandaşların aleyhine kullanıldığı düşünülür. Her ne kadar böyle düşünülse de muhasır medeniyetlere giden yolda diğer birçok medeni düzenleme kadar trafik kurallarının da büyük önemi bulunmaktadır. Çünkü bu kurallar sayesinde trafikte can ve mal güvenli belirli bir nizama girmektedir. Sürücüler yönelik olarak uygulanan cezaların tamamı daha iyi bir otomobillerimizle daha iyi bir yolculuk sürmemiz içindir.

Ülkemizde trafik cezasına nasıl itiraz edileceği kanunlarca belirlenmiştir. Trafik cezasının size tebliğinden başlayarak 15 günlük bir itiraz süreniz var. İtiraz için tebliğ tarihi esas alınıyor. Cezayı tebellüğ ettikten sonra 15 gün içerisinde itirazda bulunmazsanız itiraz hakkınız bulunmamaktadır. Tebliğ sürecinde Tebligat Kanunu’nda yazan şartlar geçerlidir. İtirazları sadece Sulh Ceza Hakimliğine yapabiliyorsunuz. İkametgâh adresinize en yakın sulh ceza hakimliğine giderek itirazda bulunabilirsiniz. Adliyelerde ve ülkemizin hukuk sisteminde iki tür sulh mahkemesi bulunur, biri sulh ceza biri de sulh hukuk mahkemeleridir. Trafik cezalarına itirazları sulh ceza mahkemeleri almaktadır buna dikkat etmenizi öneririm.

Trafik cezasına itiraz dilekçesinin şablonunu evde hazırlayabilirsiniz. Ama dilekçeyi mahkemenin yazı işlerinden yardım alarak doldurmanızı öneririm. En kötü bir itiraz dilekçesi isteyebilir ve bilgileri değiştirerek orada yeni bir dilekçe yazabilirsiniz. Dilekçenizi yazarken fazla ayrıntıya girmeden plaka numaranızı, kimlik numaranızı, cep telefonu numaranızı ve adresinizi de yazarak trafik cezasını ilgi tutup itiraz ettiğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır.

Trafik cezasına itiraz dilekçenize kesinlikle cep telefon numaranızı yazın, böylece dava durumunu E-devlet üzerinden kolayca takip edebilirsiniz. Trafik cezasına itirazınız haksız bulunur cezayı ödemeniz hükmedilirse dava masrafları da tarafınıza kalacaktır. Bu sebeple itirazınıza konu olan trafik cezasının itiraza değecek bir meblağ olması daha fazla masrafa girmemeniz için iyi olacaktır.
Trafik cezalarını erken ödemeniz halinde %25’lik bir indirimden yararlanabiliyorsunuz. Hem ödemeyi yapıp indirimden yararlanabilir hem de cezaya itiraz edebilirsiniz. Böyle bir durumda itiraz dilekçenize IBAN numaranızı da yazmanız gerektiğini unutmayın. Eğer haklı bulunursanız ödediniz ceza miktarı hesabınıza yatacaktır.

Hangi Belgelerle İtiraz Edilebilir?
Hangi Belgelerle İtiraz Edilebilir?

Trafik Cezasına Hangi Durumlarda İtiraz Edilebilir?

Araçla trafikte ilerlerken bazen trafik kurallarına uygun olmayan hareketler yapılabilir. İşte bu durumda trafik cezası verilmektedir. Bazen karışıklık durumu olabilir. Bu durumda size kesilen trafik cezasına itiraz edebilirsiniz. Bu itirazın nereye yapılacağı ile ilgili bilgiye ihtiyacınız olabilir? Trafik cezalarına itirazlar genellikle Karayolları tarafından şehirlerarası yollarda otomatik sistemlerle yapılan kontrollere yapılmaktadır. Bunun yanında şehir içinde de trafik polisinin yaptığı işlemde haksızlık olduğunu düşünüyorsanız bu durumda trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.

Trafik cezasına itiraz edebilmek için geçerli itiraz sebebiniz olmalı. Bunun yanında bu cezayı hak etmediğinize dair gerekli belge ve bilgileri toparlayarak mahkemeye itiraz için başvuruda bulunabilirsiniz. Belge olmadan mahkemeye itiraz başvurusu yapamazsınız.

Trafik Cezasına Hangi Durumlarda İtiraz Edilebilir?
Trafik Cezasına Hangi Durumlarda İtiraz Edilebilir?

Hangi Belgelerle İtiraz Edilebilir?

Trafik cezasına itiraz bazı durumlarda geçerli olmaktadır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Size yazılan trafik cezası trafik ihlallerinden kaynaklanıyorsa,
  • Radar uyarısı bulunmayan noktada hız sınırı aşım cezası aldıysanız
  • Ceza tarafınıza iletildiğinde bununla ilgili herhangi bir delil yoksa
  • Belediye sizin için park alanı imkanı sunmuyorsa bu durumda yanlış park ile ilgili ceza yemeniz durumunda itiraz edebilirsiniz.

Bu durumlarda aldığınız trafik eczasına itiraz hakkının bulunmaktadır. Trafik cezasına hangi belgelerle mahkemeye başvuracağınız ile ilgili şunlar sıralanabilir:

  • İtiraz için dava dilekçesi
  • Ehliyet ve kimlik fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatının fotokopisi
  • Trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi

Bu belgelerinizi hazırlayarak ve haklı olduğunuzu düşünüyorsanız hemen trafik cezasına itiraz için başvuruda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın