Araçların uzun yola çıkmadan önce kontrol edilmelidir. Uzun yola çıkacak olan aracın bakımsız olması sizi yarı yolda bırakabilir ve bununla beraber çekici masrafı ve stresi de oldukça çekilmez bir gün haline getirir. Bu yüzden uzun yola çıkmadan önce araçlarınızı kontrol ettirmenizde fayda vardır.
Uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler
Uzun yola çıkmadan önce aracınıza bir göz atmak oldukça faydalı olacaktır. Bakmanız veya baktırmanız gereken yerler altta maddeler halinde sıralanmıştır.
- Araç su seviyesi kontrol edilmelidir.
- Araç yağ seviyesi kontrol edilmeli ve bakım geldiyse değiştirilmelidir.
- Hava filtresi kontrol edilmelidir. Kirli ise değişimi yapılmalıdır.
- Lastik havaları kontrol edilmeli ve patlak varsa hemen yaptırılmalıdır.
- Araç bagajında ilk yardım kiti, yangın söndürme tüpü her zaman bulunmalıdır.
- Lastik patlaması durumunda bir adet kriko, yedek lastik ve olası durumlara karşı lastik tamir kiti bulunmalıdır.
Yukarıdaki kontroller sağlandıktan sonra aracınız ile güvenli bir şekilde uzun yolculuklar yapabilirsiniz. Aracınızda bir sorun hissettiğinizde ise dinlendirmekte fayda vardır. Diyelim ki 1000 km yol yapacaksınız. 300 km de bir aracı dinlendirmek, su seviyesini kontrol ederek hareket etmeniz en sağlıklı yöntemdir. Yolculuk sırasında bir şeyden şüphelenirseniz gerekli kontrolleri sağlayarak hareket etmeniz ve yakınlarda var ise bir servise görünmeniz en iyi hareket olacaktır.
Uzun yolda araç nasıl kullanılır?
Uzun yolda her zaman güvenliğin ön planda tutulması şarttır. Sürüş sırasında sürücü emniyet kemeri her zaman takılı olmalı ve yolcular arka koltuğa oturduklarında emniyet kemerlerini takmalıdır. Yola çıkmadan önce uykunuzu almış olmanız ve kendinizin dinç hissetmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla yorgun bir şekilde araç kullanmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında uykusuz bir şekilde yola çıkmamamız, yolculuk sırasında yola konsantre olmanıza olanak tanıyacaktır. Unutmamak gerekir ki uzun süreli bir şekilde araç kullanmak sizi yoracaktır. Bundan dolayıdır ki ortalama her 2 saatlik sürede bir dinlenmeniz her zaman önerilmektedir. Bu kendinizi zinde hissetmenizi mümkün kılacaktır.
Uzun yolda araba kaç saatte bir mola verilir?
Uzun yolda ortalama 2 saatte bir mola vermeniz önerilmektedir. Özellikle bu hem araç hem de sürücü güvenliği açısından şarttır. Mola verdiğinizde aracını 1 ya da 2 dakika süreli bir şekilde rölantide çalışmanız önerilmektedir. Bu aracınızın motorunun dinlenmesine olanak tanıyacaktır. Çünkü uzunca bir süre yüksek devirde çalışan aracınız bu sayede rahatlayacaktır. Araç kullandığınız sırada sizi rahatsız etmesi muhtemel şeylerden uzak kalmanız gerekmektedir. Hatta kimi zaman araç kullanırken sakız çiğnemeniz bile dalmanıza engel olacağından önerilmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında uzun yolculukta her ne kadar 2 saatte bir mola vermek önerilse de kimi zaman daha az zaman dilimi içerisinde yorulduğunuzu hissederseniz, mola vermelisiniz.