Motorlarda bulunan yağ oldukça önem arzeden durumlar arasındadır. Yağsız hiçbir motor çalışmaz ve yağ devir daimi olmadan da motor çalışamaz. Motor sisteminde birbirine sürten parçalar mevcuttur. Yağ dolaşımı da bu parçaların sürtmeden dolayı aşınmalarını engeller ve motoru yüksek sıcaklıklarda çalışma ortamı sunar. Yağ pompası yani olmazsa olmazdır. Yağ pompasının görevleri ve yağ pompası arıza belirtilerini bu konumuzda anlatıyoruz.
Yağ pompası arızasında motor çok kısa sürede motor arızası verir. Buda ciddi sorunlara yol açar. Motorda yüksek sıcaklıktan dolayı pistonlar çalışamaz hale gelir ve yatak sarması denilen ciddi motor arızası olur. Birçok araçta yağ pompaları karterin yakınında mekanik bir şekilde hazırlanmıştır. Yağ pompası hareketini arabanın diğer önemli parçası olan trigerden alır.
Yağ Pompası Arızası Nasıl Belli olur ?
- Motorda yağ pompası olası bir arıza yaptığı zaman araçta yağ seviye göstergesi uyarı verebilir.
- Yağ pompası görevini yapamadığı için motordan tuhaf sesler gelmeye başlayabilir.
- Sürtme, gıcırdama gibi sesler gelebilir.
- Yağ pompası yağlama yapamadığı için sıcaklık artar ve araç hararet göstergesi motor hararetini yüksek gösterebilir.
Araç yağ değişimi fiyatları 2023
Yağ Pompası Arızalanırsa Ne Olur?
Yol halinde iken yağ pompası arızası ciddi sorunlara yol açabilir. Yağ pompası arıza verdiğinde yağ basıncı düşer ve yağ lambası yanar. Araçta turbo var ise sıcaklık arttığından dolayı turbo kitlenmesi yaşanır. Bu süre içerisinde araç hemen durdurulursa yağ pompasının değişimi ile sorun çözülür. Aksi taktirde yola yağ pompası arızasıyla devam edilirse araçtan ciddi sesler gelmeye başlar ve komple motor ciddi seviyede masraf açar.
Yağ Pompası Neden Arızalanır?
Otomobillerde birçok parçanın belli bir dayanma süresi vardır. Yağ pompası da buna dahildir. Yağ pompası beraberinde çalışan parçaların dayanıklılık süresine göre üretilir. Yani ortalama ömürleri pistonlar ve segmanlar ile ortalama aynı olabilir. Yağ pompaları ülkemizde genelde rektefiye sırasında bile nadir değişen parçalar arasında yer aldığı için arıza verebilir. Oysaki gerekli kilometrelerde değişim sağlansa bu tür sorunların önüne geçilebilir.
Yatak sarmış bir aracın sesini duymak için videoya bakabilirsiniz.
Yağ pompasının arızalanma nedenleri
Yağ Yakan Araç Nasıl Anlaşılır?
Aracın bakım zamanı geçtiğinde yağ pompası zor çalışmaya başlar ve istenilen performansı gösteremez.
0w30 yağı ile çalışan bir arabaya 15w40 motor yağı konulduğunda yap pompası oldukça fazla yüke girecek ve kısa süre sonra arıza verecektir. Bu durum yağ pompasını komple bozar hale gelecektir.
Motor yağ değişiminde yağ filtresi değişmediyse bu durumda yağ pompasının bozulmasına sebebiyet verebilir. Çünkü uzun zaman değişmeyen yağ filtrelerinin filtreleme özelliği kalmaz ve motordan kopan bileşenler, zararlı maddeler yağ pompasına girecek ve pompanın arıza vermesine neden olacaktır.
Motor yağ Pompası fiyatları ne kadar?
Araçların kalbi olan yağ pompaları her marka modelde değişkenlik gösterebilmektedir. Sizlere bazı klasik modellerin yağ pompa fiyatlarını belirtiyoruz. Aracınızın yağ pompa fiyatını yorum kısmından sorabilir ve gün içinde cevap alabilirsiniz.
Tofaş (şahin, doğan, kartal) yağ pompası fiyatı 600 TL
Renault ( Megane 1, 2,) yağ pompası fiyatı 1150 TL
Ford ( Focus 2004, 2008 ) yağ pompası fiyatı 1350 TL
Yukarıda verilen fiyatlar ortalama fiyattır.
Yağ pompası Tamir Edilir mi?
Elbette ki yağ pompası arızalanırsa tamir edilebilir. Şayet düşük yağ basıncı, sıcak motor çalışmıyor veya kısa bir çalışmadan sonra sert çalışıyorsa ve bu sorun arızalı bir yağ pompasından kaynaklanıyorsa, tüm motoru değiştirmenize gerek yoktur. Yağ pompasının değiştirilmesi, tüm motorun değiştirilmesine kıyasla nispeten ucuzdur. Bu iş için özel aletler gerektiğinden onarım profesyonel bir tamirci tarafından yapılmalıdır. Bütün bu bilgiler ışığında yap pompası tamiri aşırı derecede zor değildir. Bir yağ pompasını yeniden yapılmış bir pompayla değiştirmenin maliyeti, aracınızın markasına ve modeline bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu tür işlemler genellikle maliyetlidir. Ancak yağ pompasını tamir ettirmezseniz çok daha maliyetli masraflar sizi bulacaktır.
Yağ pompası kaç km değiştirilir?
Yağ pompasının değiştirilme süresi, markadan ve modelden modele değişiklik göstermektedir. Ortalama 100 bin kilometreden bir yağ pompasını değiştirmeniz önerilmektedir. Şayet işinizi şansa bırakmayı istemiyorsanız; 30 bin kilometrede bir yağ pompasını kontrol etmenizde fayda vardır. Şayet motorunuz 100.000 kilometrenin üzerindeyse ve yağ basıncı göstergesinin dalgalanmasıyla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, muhtemelen yeni bir yağ pompası zamanı gelmiştir. Yüksek devirde çalışmasına neden olan başka mekanik problemleriniz varsa, yağ pompasını değiştirmek, bu koşullar tarafından üretilen aşırı ısı ve basınçtan rot yatakları veya silindir duvarları gibi diğer parçaların zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir.