Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Şüphesiz ki ülkede yakıt tüketimi oldukça önemli konulardan bir tanesidir. Sırf yakıt tüketimi az olsun diyerek benzin yerine dizel ve LPG’li araçlar tercih sebebi oluyor. Yakıt tüketimi hesaplama yapılırken yapılan yanlışlar neticesinde, aslında orta düzeyde yakıt sarfiyatı olan bir araç çok yakıyor düşüncesi ile değişime kadar gidebilir. Sıfır alınan araçlarda rodaj dönemi bitene kadar yakıt tüketiminin normalin üzerinde olduğu aşikâr fakat ikinci el araçlarda da bakımların aksatılması, uygun yağ kullanılmaması ve lastik seçimleri de yakıt tüketimini artıran konulardan bir tanesi olabiliyor. Peki bu düşünce ile yola çıkacak olursak yakıt tüketimi nasıl hesaplanır?

Şehir İçi Yakıt Tüketimi Hesaplama

Özellikle yeni alınan araçlarda, araç sahiplerinin ilk düşündüğü ve hesaplamaya çalıştığı konulardan biri yakıt tüketimidir. Her marka ve model hatta her yakıt türünden aracın şehir içinde fazla yaktığı bilinir. Şehir içi yakıt tüketimi hesaplama yapılırken bazı yöntemler tercih edilir.

Depoyu Doldurarak Hesaplama Yapma

Yakıt tüketimi hesaplama işleminde ilk yöntem depoyu doldurarak yapılır. Bunun için her zaman aldığınız veya kaliteli olduğuna inandığınız bir firmadan aracınızın deposunu tamamına kadar doldurun. Deponuzu doldurduktan sonra aracınızın kilometre sayacını sıfırlayın. Bunu daha benzinlikten ayrılmadan önce yapmanız en doğru sonucu verecektir.

Sayacı sıfırladıktan sonra önerilen kullanım kilometresi boyunca yalnızca şehir içi kullanım yapın. Buraya dikkat edin, araçta yakıt tüketimi hesaplama işlemini şu an için sadece şehir içi yapacağız. Bu yüzden mümkün mertebe şehir dışına çıkmamaya veya şehir dışı sayılabilecek yollara girmemeye özen gösterin. Ortalama olarak 100 kilometre boyunca hiçbir şekilde aracınıza yakıt almadan kullanın. Bu kullanım işe gidip – gelme veya akşamları turlama olabilir. 100 kilometre sonuna geldiğinizde aracınızı tekrar aynı benzinliğe giderek deposunu doldurun.

Tekrar depoyu doldurduktan sonra sıra yakıtın litre fiyatını, deponun aldığı litreye göre hesaplamak olacak. Bunu şöyle örnekleyelim. Aracınızı 100km sonra tekrar doldurdunuz ve 13lt benzin aldı. Litre fiyatı ise 7,20₺ olsun. 13lt (aracın aldığı benzin) x 7,20₺ (benzin litre fiyatı) = 93,6₺ yani araç 100 kilometrede toplamda 93,6₺ benzin harcamış demektir. Şehir içi yakıt tüketimi hesaplamasında eğer şehir içi kilometreye kaç ₺ yaktığını hesaplamak istiyorsanız da 93,6/100 yapacaksınız. Bu da 0,93Kr yapacaktır. Yani şehir içi 100 kilometre kullanımda 13lt benzin harcayan bir araç, kilometre başına 0,93 kuruş yakıt tüketimi yapmış demektir.

Şehirlerarası Yakıt Tüketimi Hesaplama

Şehirlerarası yakıt tüketimi hesaplaması yapılırken ilk dikkat edeceğiniz nokta her zaman sabit bir hızda, devirde ve viteste gitmek olacaktır. Aracınız ister dizel, ister benzin isterseniz de LPG’li olsun. Şehirlerarası yakıt tüketimi hesaplaması yaparken her zaman aynı sistem kullanılır.

Şehir dışı yakıt tüketimi hesaplaması nasıl yapılır?

Şehir dışı seyahate çıkmak için tüm hazırlığını yaptınız ve aracınızın marşına bastınız. Şehir çıkışına geldiğinizde yani artık şehirlerarası yola geldiğinizde size göre en iyi firmadan deponuzu doldurun. Burada dikkat edeceğiniz tek nokta yakıt tüketimi hesaplamasını şehir dışı yapacağımız için şehir içinde yakıt almayın. Daha sonra deponuzu doldurun ve mutlaka kilometre sayacınızı sıfırlayın.

Yolculuğa başladıktan sonra sürekli olarak sabit hız ile gitmeye özen gösterin. Aracınızın en doğru yakıt tüketimi hesaplamasını yapmak için 100 – 110 Kilometre hız ile gitmeniz sağlıklı olacaktır. Hedefinizdeki noktaya vardığınızda yine aynı firmadan yakıt alın. Bu noktadan sonra size şöyle bir örnek gösterelim. Gittiğiniz toplam kilometre için sayaca baktınız ve 643 kilometre olmuş. Depoyu tekrar doldurdunuz ve diyelim ki 240₺ yakıt aldı. Aldığınız litre fiyatı da 7,20₺ olsun. Aracınız toplamda 33 litre yakıt tüketmiş demektir. Kilometrede ne kadar yaktığını hesaplamak için ise alınan toplam yakıt/gidilen yol yapıyorsunuz. Yani 240₺ (yol sonu alınan yakıt)/ 643 Kilometre (toplam gidilen yol) = 0,37Kr yani aracınız kilometrede 0,37 kuruş yakmış demektir. Şehirler arası ve şehir içi yakıt tüketimi hesaplama işlemi bu şekilde yapılmaktadır.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler gündeme geldiği zaman aşağıdaki özellikler karşımıza çıkmaktadır;

  • Aracın ağırlı
  • Aracın yük miktarı
  • Aracı kullandığız arazi
  • Aracı kullandığınız bölgedeki hava durumu

Bir araç ne kadar ağırsa, o kadar fazla yakıt tüketir. Bir arabaya ne kadar çok koyarsanız, o kadar çok yakıt tüketir. Dağlık arazide veya yüksek rakımlarda araç kullanmak yakıt tüketimini artırır. Bunun nedeni, motorun üstesinden gelmesi için daha fazla hava direnci ve daha yüksek rakımlarda daha az oksijen olmasıdır. Rüzgar, nem, yağış ve sıcaklık gibi hava koşulları da aerodinamiği ve motor soğutma verimliliğini etkilediğinden yakıt tüketimi üzerinde etkili olabilir.

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?
Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Genel olarak benzin ya da motorin yakıt türlerinin tüketim miktarı hesaplanırken benzer hesaplama yöntemleri kullanılmaktadır. Yani her iki tür yakıtta da kat edilen mesafede tüketilen yakıt miktarı üzerinden bir hesaplama yapılmaktadır. Bu tarz hesaplamalar daha çok 100 kilometrede kaç litre yakıt tüketildiğinden hareketle yapılmaktadır. Mesela bir araç 300 kilometrede 15 litre yakıt tüketmişse; 100 kilometredeki bu aracın yakıt tüketim miktarı 5 litredir. Bu hem motorin hem de benzin hesaplama işlemi için geçerliliğini korumaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında araç yakıt tüketimi, aracın kat edilen mesafe başına ne kadar yakıt tükettiğinin bir ölçüsüdür. Genellikle 100 kilometrede litre hesaplama tekniği kullanılmaktadır.

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?
Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aracınızın ne kadar yakıt tüketeceğini etkileyen birkaç faktör vardır. Burada aracınızla kat ettiğiniz mesafe ve tükettiğiniz yakıt miktarı en çok dikkat etmeniz gereken kriterler arasında yer alacaktır. Bu tür hesaplamalarda deponuzu tam olarak doldurduktan sonra deponuzun toplam kapasitesini, gittiğiniz kilometreye bölmeniz gerekmektedir. Sonrasında bu rakamı 100’le çarpmalısınız. Böylece 100 kilometredeki yakıt miktarını isabetli bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Yakıt hesaplama işleminde aracınızı kullandığınız arazi, hızınız ve aracınızdaki yük miktarını dikkate alıyor olmanız; daha isabetli bir şekilde bu tarz hesaplamaları yapıyor olmanızı mümkün kılacaktır.

Yorum yapın