Yarı otomatik demek vitesin sürücü tarafından ayarlanmasına karşın vitesli araçlarda bulunan debriyajın bulunmaması denilebilir. Herhangi bir debriyaj pedalına basma gereksinimi duyulmadan vitesin değiştirilmesi mümkün olmaktadır.
Yarı otomatik vitese sahip olan araçlarda debriyaj gereksinimi olmadan vitesin D yani Drive sürüş konumuna alarak aracın hareket etmesi sağlanmaktadır. Enerjinin öne motora ve sonrasında tekerleklere aktarılması sonrasında araç hareket kazanır.
Düz vitese sahip olan araçlara nazaran yarı otomatik olan araçlar daha az yakıt tüketir. Son derece kolay bir kullanım avantajı sağlayan yarı otomatik araçlarda vites alanında P, R, N, D harfleri bulunur.
Tam Otomatik ile Yarı Otomatik Arasındaki Fark Nedir?
Yarı otomatik nedir sorusunun yanıtı akabinde en çok merak edilen ise tam otomatik ile yarı otomatik vites arasındaki fark nedir sorusu olmaktadır. Yarı otomatik araç ile tam otomatik araç arasında benzerlik ikisinde de debriyajın bulunmamasıdır. Bunun yanı sıra yarı otomatik ile tam otomatik arasındaki en önemli fark ise sürücü tarafında vitesin ayarlanmasıdır. Debriyajsız kullanılan vites kutusuna sahip olmasının yanı sıra viteste yer alan her bir harf de belli hareketleri sağlamaktadır.
Yokuş kalkışlarında yarı otomatik araçlar yokuş kalkış desteğine ihtiyaç duyarken tam otomatik vitese sahip araçlarda ise böyle bir özelliğe ihtiyaç duyulmamaktadır. Yarı ve tam otomatik viteste aynı zamanda vites geçişlerinde de tam otomatikte hissedilmezken yarı otomatik ise vitesli araçlara benzer bir vites geçişi belirli olmaktadır.
Yarı otomatik mi daha iyi tam otomatik mi?
Tam otomatik vitese sahip araçlar çift kavrama olduğundan dolayı vites geçişleri ve performansları çok daha ileri seviyededir. Ayrıca yokuşlarda kaydırma gibi durumlarda yaşanmamaktadır. Kısacası tam otomatik çok daha iyi olmakla beraber tercih edilme oranı da çok daha yüksektir.
Yarı Otomatik Aracın Avantajları Nelerdir?
Yarı otomatik aracın vitesli araçlara nazaran en büyük avantajı yakıt açısından ekonomik olmasıdır. Bununla beraber debriyajın bulunmaması nedeni ile rahat bir kullanım avantajı da sunmaktadır.
Yarı otomatik araçların vitesli araçlar ile benzer özelliği vitesin sürücü tarafından kontrol edilmesi olmaktadır. Bununla birlikte kolay ve basit bir kullanıma sahip olan vitesi ise vitesli araçlara nazaran avantaj yaratır. Yarı otomatik araçlar bu avantajların yanı sıra kullanım açısından da sürücüye fayda sunmaktadır.
Yarı otomatik vites yokuşta kayar mı?
Yarı otomatik vitese sahip olan araçlar yokuşlarda geriye kaydırma yapabilirler. Birçok yarı otomatik şanzımana sahip araçta rampalarda kalkış yaparken frene basılması gerekir. Bunun da önüne geçilmesi adına yokuş kalkış desteği denilen bir teknoloji üretilmiştir ve yarı otomatik vitese sahip yeni model araçlarda yokuşta kayma ve geriye kaçırmanın önüne geçilmiştir.
Yarı Otomatik Vitesli Araçlar Kullanışlı Mı?
Yarı otomatik vites ile otomatik vites arasında büyük farklılıklar bulunmamaktadır. Sadece yarı otomatik vites istenirse manuel olarak sürülmektedir. Yarı otomatik viteste yokuş kalkış desteği yoksa araç geri kaçabilir. Otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmadığından kullanımı daha kolaydır. Özellikle uzun mesafeli seyahatlerde sürücü daha az yorulur. Şehir içinde yoğun trafikte de büyük konfor sunar. Devri kendi ayarladığı için manuel vitesli araçlara göre daha ekonomiktir. Yarı otomatik vites araçlar sürüş konforu konusunda iddialı olan araçlardır. Ancak bu tür araç satın alırken mutlaka model ve markasına dikkat etmek gerekir. Ancak bu sayede sorunsuz bir yarı otomatik vitesli araçların kullanılması mümkün olacaktır.
Yarı Otomatik Vites Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır?
Günümüzde artık araçlar dijitalleşmeye başladığından sürücülere oldukça yardımcı olmaktadır. Birçok otomatik vitesli araç sürücü vitesi P konumuna getirmediği sürece stop etmemektedir. Eğer aracınızda böyle bir destek yoksa önce el freninin tam çekili olduğundan emin olun. Daha sonra vitesi P konumuna getirin. Eğer aracınız robotik otomatik şanzımana sahipse el frenini çektikten sonra A konumuna getirmeniz gereklidir. Tam da bu noktada yarı otomatik vitesli araçların kendine özgü kullanım özelliğine sahip olduğu biliniyor. Bundan dolayı mutlaka aracınıza dair detaylı biliyor olmanız gerekmektedir. Ancak bu sayede aracınızdaki sorunları daha isabetli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Yarı Otomatik Araba Nasıl Stop Edilir?
Otomatik vitesli aracınızı park ettiniz ama nasıl durduracağınızı tam bilmiyorsanız şunları yapabilirsiniz. Önce vitesi N konumuna getirin. Böylece şanzıman sistemi rahatlayacaktır. Daha sonra aracınızın el frenini çekin. Yeni araçlarda el freni düğmeleri vardır. Bu noktada el freni düğmesine de basabilirsiniz. Böylece aracınız sabit bir konuma gelecektir. Daha sonra aracınızı stop edin. Fren basın ve aracı P konumuna alın. Artık güvenle araçtan çıkabilirsiniz. Özellikle yarı otomatik araba sahibiyseniz hem ilk çalıştırırken hem de stop ederken dikkatli hareket etmek durumundasınız. Aksi durumda aracınızda istemediğiniz sorunları yaşamanız kaçınılmaz olur.
Yarı Otomatik Araba Neden Stop Eder?
Otomatik veya yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj olmadığından stop etme gibi bir sorun gözlenmemelidir. Eğer aracınız bir anda stop ediyorsa bu bir sorun olduğunu gösterir. En kısa sürede aracınızı servise götürmeniz gereklidir. Sorun otomatik şanzıman sisteminde olabileceği gibi ECU’da bozulmuş olabilir. Bu durum sürüş güvenliğini tehlikeye atacağından dolayı sürücülere bu durumu kontrol ettirmeyi ihmal etmemelerini öneririz. Bütün bu bilgiler ışığında yarı otomatik araçlar pek çok farklı nedenden dolayı stop edebilir. Ancak bu tür sorunlar birkaç kez tekrarlanıyorsa artık aracınızda ciddi anlamda bir sorun var demektir. Dolayısıyla bu tarz bir sorun yaşıyorsanız sorunun daha da derinleşmesini önlemek için mutlaka tamircinize uğramanızda fayda vardır.