Aracınızın su tahliye etmesine olanak sağlayan parça olan yedek su deposunun, motoru soğutma, basıncı kontrol alma gibi fonksiyonları vardır.
Eğer bu depoda bir fokurdama ya da kaynama gözlemlediyseniz, bunun birçok nedeni olabilir. İlk olarak Antifriz oranı azalması ya da bitmesi, suyun donma derecesini değiştirdiği gibi, kaynama derecesini de önemli ölçüde değiştirecektir. Eğer aracınızın ısısı normal seviyedeyken yedek su deposu kaynıyorsa, antifrizi kontrol etmenizde yarar var.
Suyun kaynamasına sebep olarak gösterilebilecek bir diğer etken ise, motor suyunda normalden daha fazla basınç olması olabilir. Yüksek basınç, suyun daha çabuk ısınmasına ve kaynamasına neden olacaktır. Bu basıncın fazla olma nedeni genelde üst kapak contası olmaktadır. Bu contadaki arıza, basınç sorunlarını beraberinde getirir.
Bir diğer etken ise devirdaim pompasının arızalanması olabilir. Bu sistem, motorun suyunu ısındıkça radyatördeki soğuk ise değişimi sağlar. Ancak pompanın çalışmaması ya da yetersiz çalışması dahi, aracın hararet belirtileri göstermesine neden olur ve yedek su deposunda fokurdama oluşturur.
Yedek su deposunun kaynaması önemli bir sorundur ve gözlemlendiği takdirde derhal müdahale edilmesi gerekir. Aksi halde, motorunuza ciddi zararlar verebileceği gibi, uzun vadede maliyetlerinizi daha da kabartacaktır. En kısa zamanda yetkili servisinize ya da güvendiğiniz iyi bir ustaya kontrol ettirmenizde fayda var.
Yedek su deposu neden fokurdar?
Yedek su deposu; aracınızda su tahliyesine olanak veren bir ekipmandır. Böylece motorda bulunan soğut suyunun basıncının kontrol altına alınması mümkün olur. Aracınızda antifriz oranı çok az ya da hiç yoksa böyle durumlarda yedek su deposu fokurdar. Yine aracının motor suyundaki basınç normalden çok daha fazlaysa da su deposundaki su fokurdayacaktır. Bir de aracın soğutma sisteminde sorun varsa ya da aracınızın devirdaim sistemi arızalıysa yek su deposunda fokurdama olur.
Arabalardaki yedek su deposunun kaynamasının nedeni, içinde basıncın yüksek olmasıdır. Hava kabarcıkları egzoz borusundan çıktığında, yakıt pompası veya hidrolik direksiyon pompası gibi diğer parçalar aracılığıyla aracınızın kabinine girerler. Bu parçalarda çok fazla kabarcık varsa, motorunuzu çalıştırdığınızda ve yola çıktığınızda, özellikle de yol boyunca birçok tümseğin olduğu otoyollarda sürerken onlardan çıkan bazı garip sesler fark edebilirsiniz.
Yedek su deposu neden şişer?
Yedek su deposunun şişmesinin ana nedeni, aracın soğutma sisteminin aşırı ısınması veya aşırı kullanılmasıdır. Bu da sistem üzerinde aşırı basınca neden olur. Sızdıran radyatör kapağınız varsa bu tarz bir sorun yaşarsınız. Radyatör kapağınızda herhangi bir sızıntı varsa, soğutma sisteminizde basınç artışına neden olur. Bu, motorunuza daha fazla su pompalanmasına neden olacak ve sonunda yedek su deponuzun aşırı dolmasına neden olacaktır. Termostatınız arızalanır ve çok erken veya çok geç açılırsa, aracınızın motor sıcaklığının dalgalanmasına neden olabilir. Bu, soğutma sisteminize aşırı basınç uygulanmasına ve sonunda yedek su tankınızın sıcak soğutma sıvısı ile aşırı dolmasına neden olabilir. Böylece su deponuzda şişme meydana gelebilir.
Yedek su deposu kapağı arızası nasıl anlaşılır?
Aracınızda bariz bir şekilde su eksiltmesi sorunu yaşıyorsanız, su deposu kapağı arızasından şüphelenebilirsiniz. Özellikle aracınızın seyir halinde herhangi bir hareket sorunu yaşanmıyorsa bununla birlikte aracınız yine de su eksiltiyorsa böyle zamanlarda su deposunun kapağını incelemenizde fayda vardır. Arabalardaki yedek su deposu arabanın önemli bir parçasıdır. Yedek su deposu olmadan aracınızı güvenli bir şekilde kullanamazsınız. Bu durum elbette ki yedek su deposunun kapağı için de geçerli olan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Güvenli ve kazasız sürüşler dileriz.