Yerli Otomobil Nasıl Üretildi

Son yılların merakla beklenen en büyük projelerinden olan, adeta artık hemen çözülmesi gereken milli bir davamız haline gelen yerli otomobilimiz en sonunda yakın zamanda 27 Aralık ’ta tanıtıldı.

Son dönemlerde özellikle 2011’den bu yana birçok projesi yapılan içinde çok ciddi iş adamlarının devlet büyüklerinin olduğu birçok yerli otomobil projesine hep beraber tanık olduk. Bunların arasından o denli ilerleyenler vardı ki prototipi çıkanlar bile oldu.

Yalnız bir türlü istenilen sonuca, son tanıtılan ve büyük başarı kaydettiği gözler önüne serilen yerli otomobilimiz hariç hiçbiri ulaşamadı. Aslında bu son projemiz de tam anlamıyla bitmiş sayılmaz. Çünkü bilindiği üzere fabrikası henüz kurulmadı. Önce yapımını TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu)’ nin üstlendiği yerli otomobilimiz hakkındaki detaylara geçmeden bu büyük projenin aşamalarına biraz değinelim.


Bilindiği gibi yerli otomobil projesini TOGG üstlenmişti. CEO Mehmet Gürcan Karakaş’tır. Bu şirket 5 babayiğit olarak da biliniyor. Şirketin mühendisleri dünya çapında büyük bilgi ve deneyime sahip kişilerden oluşmaktadır. Bu şirket kurulduktan sonra otomobilin elektrikli olarak üretilmesi planlandı. Daha sonra otomobil için bir prototip geliştirdiler. Mayıs 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a proje ile alakalı bir sunum yapıldı. Daha sonra 3 boyutlu çizimleri tamamlanan yerli otomobilin 2019 sonunda prototipinin görüleceği açıklandı.

Önce maketi ile sunumlar yapıldı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank otomobil ile birlikte ilk pozunu sosyal medya aracılığı ile paylaştı. Aynı zamanda TOGG resmi twitter hesabından her gün yerli otomobil ile ilgili yeni paylaşımlar yaparak, beklentileri iyice yükselttiği gibi bir yandan da heyecanı iyice artırdı. Sonunda 27 Aralık 2019 Cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı lansman ile tüm dünyaya tanıtıldı.5 farklı şekilde üretilen yerli otomobilimiz, tasarımından, bünyesinde barındırdığı teknolojik özelliklere kadar tüm ayrıntıları ile beklenilen ilgiyi fazlasıyla gördü. Türkiye ve dünya basınında kendine geniş çaplı yer buldu. Washington post, Daily mail, Reuters, El Cezire gibi dünyada büyük çaplı haber kuruluşları yerli otomobili manşetlerinden haber olarak yayınladılar. Hatta Toyota resmi twitter hesabından hoş geldin mesajı bile paylaştı. Türkiye’de de haber kanallarından sosyal medyaya kadar her yerde hakkında konuşuldu. Genel olarak çok büyük ilgi gören yerli otomobil beğeni açısından da her özelliği ile bekleyenlerden neredeyse tam not aldı.


Açıklanan bilgilere göre, otomobilin bazı özellikleri bildirildi. En önemli konulardan olan menzil, 30 dakikalık şarj ile 500 km. Bu özellik elektrikli otomobil sınıfında gayet yeterli hatta çok büyük bir rakam. Güvenlik en önemli kriter olarak görülüyor. Araç güvenlik testinde büyük öneme sahip olan Euro NCAP testinden 5 yıldız alması, yani dünyanın en iyi güvenlik sağlayan araçlardan bir tanesi olması planlanıyor.200 beygir ve 400 beygir seçenekleri ne kadar güçlü bir motoru olduğunu gözler önüne seriyor. Deri döşemeye sahip olması, gelişmiş bir müzik sistemini barındırması, yüksek malzeme ve işçilik kalitesi, 4.8 saniyenin altında 100km hıza ulaşması gibi özellikleri son derece güçlü ve modern olduğunun göstergesi. Dünyada ilk olarak holografik asistan da mevcut. Bu özellik ile tümsekler, köprüler sürücünün gözüne ışınlar yoluyla iletilecek.

En dikkat çeken ve en önemli detaylarını paylaştığımız bu yazımızda, yerli otomobilimizin özellikleri elbette bunlarla sınırlı değil. Daha birçok özelliği bulunuyor. Bu yüzden kısaca, dünya standartlarında, gayet modern ve şık bir yerli araba bizleri bekliyor. Başlangıç aşamalarını büyük başarı ile tamamlayan, daha önceki projelerimizde yaşadığımız negatif duygularımızı bizden silip atan bu projenin ileriki aşamalarını merakla bekliyoruz. Ülkemiz adına hayli önemli olan bu proje için destek olan herkese de şükranlarımızı sunuyoruz.

Yorum yapın